Cum se pregăteşte Arabia Saudită să se rupă de dependenţa de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin'ul Mohammed bin Salman, omul ce vrea să schimbe faţa Arabiei Saudite FOTO Getty Images
Prin'ul Mohammed bin Salman, omul ce vrea să schimbe faţa Arabiei Saudite FOTO Getty Images

În ciuda reticenţelor fucţionarilor publici din regat  şi a capacităţii de blocaj a religioşilor ultraconservatori, prinţul Mohammed, fiul regelui Salman, a anunţat un plan de reformă majoră. Mulţi analişti susţin că Mohammed bin Salman poate fi exact ceea ce are nevoie Arabia Saudită pentru a se rupe de dependenţa statului  de petrolul.

Timp de generaţii, Arabia Saudită a folosit bogăţia sa din petrol pentru a cumpăra loialitatea cetăţenilor săi şi de a-şi face prieteni în străinătate. Dar, după ce regele Salman a urcat pe tron, fiul său Mohammed, a venit cu un plan de reforme ce include ideii inovatoare care ar trebui să ajute la diversificarea economiei Arabiei Saudite, până acum dependentă de banii din petrol. 

Dar în ultimul timp, după prăbuşirea preţului petrolului, oficialii din Arabia Saudită au văzut cum visteria ţării tot scade. Înflăcărarea Prinţului Mohammed bin Salman poate fi exact ceea ce are nevoie Arabia Saudită să înceapă în cele din urmă să rupă dependenţa faţă de ţiţei, al cărui preţ a continuat să scadă timp de optsprezece luni. 

Proiectul prinţul Mohammed denumit „Viziune la orizontul 2030“,vizează, printre altele, eliminarea subvenţiilor, introducerea de noi taxe, privatizarea unor servicii publice, precum şi restructurarea companiei petrolieră de stat Saudi Aramco şi privatizarea gigantului de produse petrochimice SABIC. 

Dar pentru punerea în aplicare a acestor reforme prinţul va avea de înfruntat două obstacole majore: Una dintre ele este reticenţa funcţionarilor publici ai regatului de a sprijini aceste reforme ambiţioase. Alta ar fi  capacitatea marii familie domnitoare şi ultraconservatoare religioase de a bloca reformele necesare pentru atragerea investiţiilor: promovarea unui sector dinamic privat, principiul transparenţei, precum şi supremaţia statului de drept.

Omul cel mai puternic în lume în domeniul petrolier, tras pe dreapta

Primul semnal şi mână de ajutor l-a primit chiar de la regele Salman care a efectuat sâmbătă o largă remaniere ministerială, printre membrii guvernului destituiţi fiind şi ministrul petrolului Ali al-Naimi, care a influenţat în ultimele două decenii politica Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), confruntată în prezent cu cea mai gravă a sa din cauza prăbuşirii preţurilor la petrol, comentează France Presse.

Prin două decrete ale regelui, această personalitate a lumii petrolului a fost destituită, iar departamentul său a fost transformat într-un Minister al Energiei, Industriei şi Resursele Miniere, încredinţat lui Khalid al-Falih, ministru al sănătăţii în guvernul precedent.

Al-Falih, care a deţinut un an portofoliul Ministerului Sănătăţii, a fost din 2009 CEO-ul uriaşei companii petroliere Aramco, pe care autorităţile au decis să o listeze la bursă în cadrul programului lor de dezvoltare. 

Suveranul a mai dizolvat Ministerul Electricităţii şi al Apelor, în timp ce reducerea subvenţiilor de stat pentru aceste două servicii publice suscitase reacţii negative în regatul angajat într-o politică de austeritate din cauza scăderii veniturilor din petrol. 

Unii membri ai guvernului au fost îndepărtaţi şi alţii au schimbat portofoliile în timp ce un nou guvernator al Băncii Centrale, Ahmed al-Khalifi, a fost numit, în virtutea unei serii de decrete promulgate de rege. 

Destituirea lui al-Naimi, aflat în funcţie din 1995, intervine într-o perioadă în care Arabia Saudită, primul exportator mondial brut, continuă de aproape doi ani o politică petrolieră care a condus la prăbuşire a cursului preţului pe pieţele internaţionale. 

Al-Naimi, care şi-a folosit întotdeauna greutatea pentru a influenţa politica OPEC anunţase la începutul acestui an că doreşte să se retragă cu ocazia remanierii ministeriale din mai, informase în ianuarie Financial Times, citând surse din industria energetică. 

"Ali al-Naimi rămâne omul cel mai puternic în lume în domeniul petrolier", scria revista americană Forbes în 2014, clasându-l al 50-lea în rândul personalităţilor cele mai puternice de pe glob. 

De asemenea, un Minister al Comerţului şi al Investiţiilor a fost creat, iar ministerele Muncii şi Problemelor Sociale au fuzionat într-un singur departament.

Recrutări de bancheri

În cadrul strategiei, Arabia Saudită va vinde acţiuni la compania mamă a companiei petroliere Aramco şi va transforma gigantul petrolier într-un conglomerat industrial. Ofeta publică iniţială ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, urmând să fie vândute sub 5% din acţiuni.

„Listarea Aramco şi transferarea acţiunilor la PIF vor face ca investiţiile să devină sursa veniturilor guvernului saudit, nu petrolul. Ce mai rămâne este diversificarea investiţiilor. În 20 de ani, vom fi o economie care nu depinde doar de petrol", a spus prinţul. Vânzarea de acţiuni Aramco este planificată pentru 2018 sau chiar mai devreme.Fondul de investiţii va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi în străinătate.

La mărimea planificată, fondul suveran ar avea capacitatea să cumpere Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway, cele mai mari companii tranzacţionate la bursă.

PIF va majora ponderea investiţiilor străine la 50% din activele sale, până în 2020, de la 5% în prezent, a spus Yasir Alrumayyan, secretar general al board-ului acestuia.

Arabia Saudită caută bancheri seniori de top pentru ceea ce ar putea deveni cel mai mare fond suveran din lume. Fondul Public de Investiţii (PIF) al Arabiei Saudite deţine acţiuni în valoare de 100 de miliarde de dolari în companiile locale.

Pentru a gestiona această sumă, instituţia va lucra cu firma americană Korn Ferry International pentru a angaja executivi în cadrul companiei, inclusiv pe partea de imobiliare, managementul riscului şi fondurile de capital privat. 

Reforma condusă de un prinţ de 31 de ani, noul om forte

Planul de schimbări structurale vine după adoptarea, anul trecut, a unor măsuri de reducere a cheltuielilor şi de prevenire a creşterii deficitului bugetar la peste 15% din PIB.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile au mărit preţurile carburanţilor şi electricităţii şi s-au angajat să oprească cheltuielile excesive, după scăderea cotaţiilor petrolului.

"Guvernul obişnuia să depăşească cu 40% bugetul planificat, dar deficitul a fost redus la 12% în 2015. Nu cred că avem o problemă când vine vorba despre preţurile scăzute ale petrolului", a spus Salman.

La 31 de ani,  prinţul Mohammed bin Salman a preluat finanţele Arabiei Saudite, conducerea Armatei, fiind ministrul Apărării, dar şi controlul Aramco, cea mai mare companie de petrol din lume.

El  a urmat studii juridice la King Saud University din ţara natală, dar a fost strict, prinţul povestind că o simplă întarziere la masa de seară era considerată drept un dezastru de către familia sa.

 Născut la Jeddah în 1985, este al doilea pe linia succesorală la tron, după Mohammed bin Nayef, ministrul de Interne al Arabiei Saudite şi prim-vicepremier. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite