Schimbările climatice ne „atacă” micul dejun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice se simt pe pielea noastră peste tot în lume. Suntem martorii verilor mai calde, secetelor, schimbărilor drastice de temperatură şi incendiilor devastatoare ale pădurilor. Schimbările în temperatură ne pot afecta vieţile în moduri de care poate nu suntem conştienţi acum. De exemplu, cea mai importantă masă a zilei, micul dejun, a fost grav afectat de schimbările climatice.

Alimentele noastre tradiţionale pe care le consumăm la micul dejun pot arăta foarte diferit în anii ce vor veni dacă nu începem să ne luptăm din greu să ne salvăm planeta, ne avertizează Lori Popkewitz Alper pe blogul său din „Huffington Post“.

Cafeaua

O cană de cafea fierbinte este un ritual pentru mulţi dintre noi, un mod simplu de a căpăta energie pentru activităţile zilei. Însă, din cauza schimbărilor climaterice, cafeaua ar putea arăta cu totul altfel peste câţiva ani.

Cafeaua depinde foarte mult de temperatură şi orice schimbare minoră în temperatura medie din regiunea în care creşte ameninţă cu uşurinţă calitatea băuturii pe care o bem dimineaţa, dar şi cantitatea ei.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă culturile de cafea este o ciupercă cunoscută drept „rugina cafelei“. Această „rugină“ infectează frunzele cafelei şi, de fapt, face ca planta să nu poată supravieţui. Boala se extinde rapid de-a lungul culturilor şi cauzează dificultăţi financiare pentru cultivatorii de cafea. 

În El Salvador, aproape trei sferturi din toţi arborii de cafea sunt infectaţi cu această ciupercă. În Costa Rica peste 60% din recoltă este infectată. Şi în Guatemala, rugina cafelei acoperă 70% din recoltă, cifră care conduce la pierderea a cel puţin 100.000 de locuri de şi o scădere de 15% din debitul anual în ultimii doi ani“, potrivit unui raport NPR.

image

Pâinea şi cerealele

În următorii 10-20 de ani există riscul ca schimbările climaterice să facă „bolile“ grâului să ia amploare. Mana grâului este una dintre bolile care afectează culturile de grâu din multe părţi ale lumii. Infectarea are loc mai ales în cazul anumitor temperaturi şi când vremea este umedă. 

Şunca şi cârnaţii – carnea de vită şi de porc

Există estimări potrivit cărora industria cărnii produce aproape o cincime din emisia gazelor nocive care accelerează schimbările climaterice. Vacile sunt unii dintre cei mai mari producători de metan, un gaz care contribuie la încălzirea globală. Un studiu a descoperit că „vitele sunt cea mai mare sursă de emisii de gaze de seră la nivel global, reprezentând 77% din total. Porcii şi găinile reprezintă doar 10% din aceste emisii“, citează jurnalistul „Huffington Post“.

Aproximativ 7.000 de litri de apă sunt necesari pentru producerea a 500 de grame de carne de vită, spre deosebire de 148 de litri de apă care sunt folosiţi pentru producerea a 500 de grame de legume. Dacă mai reducem din cantitatea de carne pe care o mâncăm, vom contribui la scăderea poluării.

Alegerile pe care le facem zi de zi contează şi noi putem juca un rol important în încetinirea modificărilor climaterice. Poate că este timpul să reevaluăm mâncarea noastră şi să facem mici schimbări pentru a avea un viitor mai sănătos, ne sfătuieşte Lori Popkewitz Alper de la „Huffington Post“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite