Cum încearcă Rusia şi Iranul să evite un atac al SUA în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hassan Rouhani (stânga) şi Vladimir Putin (dreapta) FOTO Reuters
Hassan Rouhani (stânga) şi Vladimir Putin (dreapta) FOTO Reuters

Duminică, preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a întâlnit cu o delegaţie iraniană, condusă de Ala-Eddin Borujerdi, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe. Acesta din urmă i-a propus lui Assad o metodă inedită prin care Siria ar putea scăpa de iminentul atac trâmbiţat de SUA şi aliaţii săi.

În cadrul întâlnirii de duminică, Borujerdi i-a explicat lui Bashar al-Assad că preşedintele Iranului, Hassan Rouhan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat despre mutarea armelor chimice din Siria şi depozitarea lor la Teheran sub supraveghere militară iraniano-rusă, notează „DEBKAfile” citând surse militare. Astfel, cei doi preşedinţi ar fi pus baza unui plan comun care să-i fie prezentat liderului de la Casa Albă, Barack Obama, în cadrul reuniunii G20, care va avea loc, joi şi vineri, la Sankt Petersburg.

După ce americanii acceptă planul şi criza actuală se „fâsâie”, Borujerdi i-a dat asigurări lui Assad că-şi va putea recupera, în linişte, armamentul chimic.

O altă opţiune prezentată şefului de la Damasc a fost ca echipele iraniene şi ruseşti să distrugă armamentul, iar în schimb Liga Arabă şi SUA să garanteze că rebelii sirieni nu se vor folosi de acest lucru pentru a obţine avantaje strategice în război. Agenţii chimici ar fi distruşi în etape, potrivit unei înţelegeri prealabile, mai scrie „DEBKAfile”.

Intervenţia Iranului în conflict poate fi explicată în două feluri. Mai întâi, Iranul a furnizat Siriei formula şi o parte din substanţele folosite în fabricarea agenţilor toxici, aşa că, dacă acestea cad în mâinile americanilor, iranienii vor deveni mai vulnerabili. Apoi, dacă SUA sunt lăsate să intervină în Siria şi atacă depozitele chimice, atunci se creează un precedent care ar putea fi folosit pentru un eventual atac american asupra instalaţiilor nucleare din Iran. Aşadar, bunăvoinţa Teheranului de a media conflictul nu e întâmplătoare.

Dacă planul transferului de arme chimice din Siria ar fi acceptat de Obama, şeful de la Casa Albă şi-ar putea salva imaginea, lăsând americanii să creadă că a reuşit să „dezamorseze” criza chimică din Siria. Apoi, ar putea contramanda atacul asupra Siriei sau să-l amâne pe termen nedeterminat pentru a nu întrerupe procesul de dezarmare chimică a regimului Assad, mai scrie publicaţia citată.

Ruşii şi iranienii sunt de părere că planul lor ar putea merge în condiţiile în care Obama, în discursul său de sâmbătă, a spus că „avem capacitatea de a începe misiunea oricând: mâine, săptămâna viitoare sau peste o lună”. Aşadar, şeful de la Casa Albă nu a impus o perioadă anume pentru intervenţia militară.

Delegaţia iraniană i-ar fi spus duminică lui Assad că, deşi nu sunt incluşi în discuţiile ruso-americane pe tema Siriei, propunerea de a transfera sau de a distruge armamentul chimic a fost agreată de Washington, ceea ce ar putea pune capăt în mod elegant întregii tevaturi din ultima perioadă.


Materiale pe aceeaşi temă:

UPDATE Ministerul rus al Apărării: În Marea Meditarană au fost lansate două rachete balistice. Israelul şi SUA confirmă testul de rachetă

Mijloace de detectare ale sistemului rusesc de avertizare privind un atac cu rachete au înregistrat, marţi dimineaţă, lansarea a două rachete balistice în Marea Mediterană, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Atacul din Siria de pe 21 august a fost comis de regim, afirmă Parisul

Atacul chimic de la 21 august, lângă Damasc, a fost comis de regimul sirian şi s-a soldat cu „cel puţin 281” de morţi, în special în rândul populaţiei civile, potrivit unor informaţii aparţinând serviciilor franceze de informaţii date publicităţii luni de către Guvern.

Deutsche Welle: Analiză despre situaţia din Siria. Neputinţa Europei

Ce trebuie, ce poate şi ce nu poate face Europa în situaţii de criză, precum războiul din Siria? Nu este pentru întîia oară că analiştii politici formulează, aidoma unei litanii, întrebarea.

Serviciile de spionaj americane ştiau cu trei zile înainte ca atacul chimic din Siria să se producă. „Dacă aţi ştiut, de ce n-aţi luat nicio măsură?“

Serviciile de informaţii americane ştiau cu trei zile că regimul Assad voia să lanseze un atac chimic letal, care s-a soldat cu moartea a câtorva sute de persoane, însă nu au anunţat opoziţia siriană, care condamnă deja Washingtonul pentru iresponsabilitatea sa, notează „Foreign Policy“.

Americanii îşi mută flota din Mediterană pentru a interveni în cazul unei ofensive militare în Siria

Portavionul USS Nimitz, cel mai mare din clasa sa, patru crucişătoare şi o navă de croazieră care-l însoţeau au fost redirecţionate către Marea Roşie, unde vor fi mobilizate pentru a interveni în spijinul unui eventual atac asupra Siriei. Deocamdată, vasele de război nu au ordin să plece către coastele siriene, dar această mutare le aduce într-o poziţie din care se pot mobiliza rapid.

VIDEO Bashar al-Assad: „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”

Bashar al-Assad a afirmat duminică, la o zi după declaraţiile preşedintelui american Barack Obama privind intervenţia militară în ţara sa, că „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”. Preşedintele a subliniat că ameninţările SUA nu descurajează Siria, ţară hotărâtă să lupte forţelor „teroriste” din Occident.

Intervenţia în Siria, pe lista de aşteptare

După ce păreau dispuşi să intervină în Siria fără acordul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Consiliul de Securitate al căreia Rusia şi China şi-au păstrat veto-ul, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie par să ia o pauză de la atacul iminent, plănuit împotriva regimului Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite