Cum funcţionează Statul Islamic. Organigrama celei mai periculoase grupări teroriste din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Bagdadi, devenit califul Ibrahim, liderul islamist cu Rolex la mână
Abu Bakr al-Bagdadi, devenit califul Ibrahim, liderul islamist cu Rolex la mână

Despre gruparea teroristă care a declarat un califat islamic în nordul Irakului se ştie că este cea mai bogată şi mai bine organizată din lume. Mai puţin ştiut este însă că organizaţia funcţionează cu paliere clare de putere, cu jurisdicţii, conduse de foşti ofiţeri din armata lui Saddam, după cum reiese din documente ale grupării, capturate recent de forţele irakiene.

Statul Islamic are acum venituri din exploatarea şi vânzarea petrolului, controlează zone ample din Siria şi Irak şi are ca obiectiv recunoaşterea sa ca stat. Modalitatea în care se finanţează gruparea a fost deja descoperită de occidentali. Însă felul în care funcţionează propriu-zis organizaţia abia acum este dezvăluit. Armata irakiană a capturat recent o serie de documente ale grupării, iar actele au fost văzute de mai mulţi oficiali americani şi de Hashim Alhashimi, cercetător specialist în Irak, anunţă „The New York Times”, care realizează o radiografie a modalităţii în care funcţionează Statul Islamic.  

Mulţi dintre liderii Statului Islamic sunt foşti ofiţeri din armata fostului preşedinte irakian Saddam Hussein. După dizolvarea acestor forţe, ofiţerii şi-au consolidat instruirea militară cu tehnici teroriste, învăţate în anii în care au luptat cu armata americană. 

Abu Bakr al-Bagdadi, autoproclamat califul Ibrahim după ce Statul Islamic a declarat înfiinţarea unui califat islamic în nordul Bagdadului, este liderul suprem al grupării. El are doi adjuncţi: unul este responsabil de operaţiunile din Siria, celălalt are în grijă acţiunile din Irak. 

Al-Bagdadi se bazează însă pe un grup de consilieri, care are acces direct la „calif”. Membrii acestui consiliu arbitrează diferendele religioase, ordonă execuţiile şi se asigură că toate acţiunile şi strategiile sunt conforme cu doctrina Statului Islamic. 

Pe al patrulea palier de putere se regăseşte un „cabinet” care supervizează „departamente” precum „finanţe”, „securitate”, „media”, „ostatici” şi „recrutare”. 

Apoi, Statul Islamic se bazează pe liderii locali. Cel puţin 12 locotenenţi împrăştiaţi în Siria şi Irak raportează direct în faţa celor doi adjuncţi ai lui al-Bagdadi. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost ofiţeri în armata lui Saddam. 

Administraţie publică

În oraşele pe care le capturează, Statul Islamic selectează anumite servicii publice pe care alege să le furnizeze în continuare. În acelaşi timp, foloseşte forţa pentru a impune un stil de viaţă fundamentalist. Poliţia religioasă se asigură de faptul că magazinele se închid în timpul celor cinci rugăciuni musulmane şi că femeile nu ies în public cu faţa sau părul descoperite. 

Spaţiile publice au fost închise cu garduri metalice înalte, acoperite de steagurile jihadiste. Cei acuzaţi că nu respectă legea sunt pedepsiţi prin execuţii publice sau amputări. În acelaşi timp, Statul Islamic se asigură că pieţele, brutăriile şi benzinăriile continuă să lucreze. 

Statul Islamic s-a extins rapid în Irak şi Siria, capturând mari oraşe şi puncte de frontieră dintre cele două ţări. De-a lungul verii, grupul a avansat în Siria, recâştigând teritorii pierdute în faţa grupurilor rebele şi capturând mai multe baze militare. Acum, principalul obiectiv pe teren este consolidarea poziţiilor de-a lungul graniţei dintre Irak şi Siria. 

CIA estimează că Statul Islamic are între 20.000 şi 31.500 de luptători în Irak şi Siria. Aproximativ 15.000 dintre aceştia ar fi recruţi din străinătate. 

Pentagonul a anunţat luni că a atacat baze siriene ale grupării teroriste Statul Islamic (SI), după mai bine de o lună de atacuri similare în Irak, unde jhadiştii au ocupat întreaga parte de nord a ţării şi au declarat înfiinţarea unui califat islamic. Raidurile au „distrus sau au avariat ţinte SI multiple din vecinătatea oraşelor Ar Raqqah, Dayr az Zawr, Al Hasakah şi Abu Kamal, inclusiv luptători SIIL (Statul Islamic din Irak şi Levant), tabere de antrenament, sedii şi centre de comandă, depozite, un centru financiar, camioane de provizii şi vehicule blindate“, au transmis americanii. 

„Peste 40 de naţiuni s-au oferit să ne ajute pentru a combate Statul Islamic, pentru a antrena opoziţia siriană şi irakiană, pentru a tăia finanţările grupului terorist. Noaptea trecută am executat mai multe lovituri împotriva SI. Trebuie să fie clar pentru toţi care complotează împotriva SUA că nu vom tolera ameninţări şi grupări teroriste”, a declarat marţi preşedintele american Barack Obama.

image

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite