Cum explică Primăria din Paris decizia de a nu ilumina Turnul Eiffel în culorile Pakistanului după atentatul sângeros de la Lahore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin 30 de copii au fost ucişi în atentatul de la Lahore FOTO pkPolitics/Twitter
Cel puţin 30 de copii au fost ucişi în atentatul de la Lahore FOTO pkPolitics/Twitter

Turnul Eiffel nu va fi iluminat în culorile Pakistanului după atentatul sinucigaş de la Lahore, aşa cum fost iluminat în culorile Belgiei după atacurile teroriste de la Bruxelles, relatează publicaţia belgiană „Le Soir“. Explicaţia este halucinantă.

Anunţul survine în condiţiile în care Pakistanul este în stare de şoc după atentatul sinucigaş comis duminică şi soldat cu moartea a cel puţin 72 de persoane, într-un parc municipal din Lahore popular în rândul comunităţii de creştini din acest important centru economic, cultural şi turistic din estul Pakistanului.

Aşa cum s-a întâmplat în cazul atentatelor de la Bruxelles, comise cu cinci zile mai devreme, acest atac revendicat de talibani a provocat emoţii puternice la nivel mondial. În Franţa, numeroşi internauţi au denunţat standardele duble în privinţa celor două atentate, în special în ceea ce priveşte iluminarea Turnului Eiffel.

Solicitată de postul de radio Europe 1, Primăria din Paris a răspuns nemulţumirilor internauţilor.

„Există atacuri cu regularitate în lume şi aducem un omagiu victimelor în diferite moduri. Atacurile de la Bruxelles au o semnificaţie foarte specială pentru că avem o relaţie excepţională cu Bruxelles-ul“, a explicat primăria.

„Iluminarea Turnului Eiffel este un gest excepţional“, a insistat Primăria din Paris, potrivit Agerpres.

Peste 5.000 de persoane audiate după atentatul din Lahore

Peste 5.000 de persoane au fost audiate după atentatele comise asupra creştinilor din Lahore, chiar în duminica Paştelui catolic.

Autorităţile pakistaneze au lansat o companie pentru combaterea terorismului în provincia Punjab, unde este situat Lahore, pentru a opri viitoare acţiuni teroriste ale talibanilor, transmit Reuters şi Deutsche Welle, citate de news.ro.

Poliţia pakistaneză a desfăşurat raiduri în mai multe oraşe din Punjab, iar peste 5.000 de persoane au fost aduse în custodia autorităţilor imediat după deflagraţia de duminică. Doar 216 persoane au rămas în detenţie, pentru a fi supuse unor investigaţii suplimentare, a anunţat un oficial ministerial din provincia Punjab.  

De altfel, premierul Nawaz Sharif a cerut forţelor poliţieneşti să accelereze operaţiunile împotriva militanţilor islamişti şi a promis la televiziunea naţională că toţi teroriştii vor fi eliminaţi.

„Vreau o coordonare mai proactivă între forţele de ordine şi serviciile secrete. Teroriştii ne-au asasinat copiii - fii şi fiice - şi cu ajutorul lui Dumnezeu îi vom elimina pe toţi“, a precizat Sharif.

Premierul i-a avertizat pe talibani să nu mai folosească islamul pentru a-şi justifica actele de violenţă comise într-o ţară preponderent musulmană. Dintre cele peste 70 de victime ale atentatului de la Lahore, doar 14 persoane au fost identificate ca provenind din familii creştine, în deflagraţie fiind ucişi 54 de musulmani.

Autorităţile au refuzat să comenteze numărul suspecţilor arestaţi care au legături cu grupările teroriste, comunicând doar numărul celor audiaţi şi arestaţi în Punjab după atentate.

Guvernul pakistanez a decretat trei zile de doliu naţional, iar şcolile, magazinele şi birourile guvernamentare din Lahore sunt închise.

Atentatul de la Lahore, cel mai sângeros de la masacrarea a 134 de elevi de la şcoala militară din Peshawar, în urmă cu mai bine de un an, a fost revendicat de facţiunea talibană Jamaat-ul Ahrar, care a jurat credinţă reţelei extremiste sunnite Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite