Cum şi de ce a devenit Siria un narco-stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bashar al-Assad, liderul de la Damasc FOTO news.ro
Bashar al-Assad, liderul de la Damasc FOTO news.ro

În dunele de la nord de Riad, capitala Arabiei Saudite, apusul face loc petrecerilor. Fetele renunţă la abaya, vălul negru pe care îl poartă în public, şi încep să danseze pe muzică techno cu băieţii. Petrecăreţii trag câte-o duşcă din sticle, dar majoritatea preferă pastilele de Captagon, drogul favorit al Golfului. Aici este numit „Abu Hilalain” (Tatăl celor două semilune”), după cele două litere „C” inscripţionate pe pastile.

Parte din familia amfetaminelor, Captagonul poate avea un efect similar cu Viagra şi alungă somnul. „Cu o pastilă”, spune un petrectăreţ, „putem dansa tot weekendul”.

Deşi puterea de la Riad se opune de un deceniu încoace regimului din Siria condus de Bashar al-Assad, totuşi tinerii saudiţi îl finanţează cumpărând Captagon la 25 de dolari bucata. Pentru al-Assad, vânzarea de droguri s-a dovedit a fi o afacere profitabilă - cel puţin pe termen scurt. Teritoriul stăpânit de regimul său a devenit principalul distribuitor de Captagon din lume. În timp ce economia oficială se prăbuşeşte sub povara războiului, a sancţiunilor şi a dictaturii, drogul s-a erijat în principalul produs de export al Siriei şi principala sursă de valută, relatează „The Economist”.

Centrul pentru Analiză şi Cercetare Operaţională (COAR), o companie de consultanţă cu sediul în Cipru, arată într-un raport că doar anul trecut au fost confiscate droguri în valoare de 3,4 miliarde de dolari produse în Siria. Dacă ar fi să comparăm cu cel mai important produs de export legal al Siriei, şi anume uleiul de măsline, care se ridică la aproximativ 122 de milioane de dolari pe an, cifrele vorbesc de la sine. Drogul finanţează regimul al-Assad, spune Ian Larson, care a scris recent un raport pe această temă pentru COAR.

Producţie la scară largă

Siria este implicată de mai mult timp în afacerile ilegale cu droguri. În anii ’90, pe când ocupa Libanul, Valea Bekaa devenise principala sursă de haşiş din regiune. Dar producţia în masă a drogurilor în Siria a început abia după izbucnirea războiului civil, în 2011. Ofiţerii îşi înviorau luptătorii cu „Căpitanul Curaj”, aşa cum numeau Captagonul. Combatanţii şiiţi din Afganistan şi Liban care au sărit în sprijinul regimului al-Assad nu şi-au adus doar abilităţile de luptă, ci şi cele de fabricare şi trafic de droguri. Hezbollah, cea mai mare mişcare şiită din Liban, care a acordat o susţinere crucială preşedintelui Siriei, a dezvoltat o zonă largă de producţie de Captagon în Munţii Qalamoun.

Siria a început să producă la scară largă acest drog în jurul anului 2013, ca urmare a restrângerii economiei sale oficiale din cauza războiului, sancţiunilor şi corupţiei din cadrul regimului. Uzinele chimice din oraşele Alep şi Homs au fost transformate în fabrici de pastile. Traficanţii le ascund printre role de hârtie, cutii de pantofi şi chiar lăzi cu rodii şi îl vând în Golf la un preţ de 50 de ori mai mare decât costul de producţie.

Confiscările făcute de poliţişti în apele străine dovedesc amploarea acestui comerţ. Poliţia italiană a descoperit anul trecut un transport de peste 1 miliard de dolari doar pe o singură navă. Este considerată cea mai mare captură din familia amfetaminelor făcută vreodată. În mai, autorităţile malaysiene au confiscat pastile de Captagon în valoare de 95 de milioane de dolari. Şi România a făcut o captură de acest tip, anul trecut, în valoare de 65 de milioane de dolari. Pastilele de Captagon erau ascunse printre cutii cu săpun organic.

Captura de Captagon facuta de Grecia FOTO EPA-EFE

Captură de Captagon făcută de Grecia FOTO EPA-EFE

Familia al-Assad insistă că nu este implicată în traficul de droguri. „Propagandă”, spune Shadi al-Ahmad, un economist din Damasc loial regimului. Dar, întrucât preşedintele sirian se confruntă cu dificultăţi în a-şi plăti trupele, îi lasă pe conducătorii militari să supravegheze contrabanda. Se spune că Divizia a IV-a Armatei Siriene, comandată de Maher al-Assad, fratele mai mic al liderului de la Damasc, ar profita din plin de acest lucru. Operaţiunile implică mai ales porturile Latakia şi Tartus. Un traficant libanez de droguri apropiat de Hezbollah şi căutat de Interpol se laudă pe Facebook cu legăturile sale cu familia al-Assad şi cu clericii seniori din mişcarea şiită. „Au scăpat situaţia de sub control”, subliniază o sursă de la Damasc apropiată dosarului.

„Armă împotriva Golfului”

Bashar al-Assad poate vedea în Captagon drept o pârghie în luptele regionale pentru putere. „Foloseşte drogurile ca armă împotriva Golfului”, spune Malik al-Abdeh, un analist sirian apropiat opoziţiei din ţara sa. „Mesajul este următorul: normalizaţi relaţiile sau vă distrugem tinerii”.

În orice caz, nu doar regimul al-Assad face trafic cu Captagon. Kurzii, care controlează graniţa nord-estică a Irakului cu Turcia, se bazează pe experienţa în acest sens a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care operează rute prin munţi către Europa. Şi rebelii sirieni sunniţi aflaţi sub protecţia turcilor sunt implicaţi în astfel de „afaceri”. 

Ruta de sud, prin Iordania către Arabia Saudită, devine tot mai aglomerată. „Toate miliţiile obţin venituri din contrabanda cu droguri”, spune un lider tribal din sudul Siriei. Potrivit acestuia, mii de refugiaţi au trecut graniţa în Iordania cărând pastile de Captagon în rucsacuri pentru miliţiile din zonă.

Pentru sirienii rămaşi acasă, drogurile riscă să distrugă şi ceea ce mai rămâne în societate după un deceniu de război civil. „Tinerii care nu au fost ucişi, exilaţi sau închişi sunt dependenţi”, spune un asistent social din Sweida, un oraş din sudul Siriei. Un sondaj efectuat recent în nordul Siriei arată că 33% dintre intervievaţi cunosc cel puţin un consumator de droguri. O creştere alarmantă, de 26% în raport cu 2019. Obiceiul este atât de răspândit, încât în timpul Ramadanului din acest an, în aprilie şi mai, serialul difuzat la oră de vârf la televiziunea de stat a fost „Pe o placă fierbinte”, care prezintă povestea unei familii de traficanţi de droguri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite