Cum „a descoperit“ CIA că în 1954 Hitler era viu, în Columbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

CIA a investigat o posibilă apariţie a lui Adolf Hitler în Columbia, după Al Doilea Război Mondial, reiese din informaţii care au apărut la suprafaţă în contextul desecretizării unor documente referitoare la asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy.

Statele Unite au investigat zvonurile conform cărora Adolf Hitler a supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial şi că trăia în Columbia în anii '50.

Documentele privind investigaţia au fost publice ani de zile, relatează asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy.

Conform documentelor, agenţii CIA au primit informaţia, de la un fost ofiţer SS, că în anii 50 Adolf Hitler trăia în Columbia, într-o comunitate de foşti nazişti. Iniţial, agenţii nu au luat în serios informaţia, însă ulterior au trimis superiorilor un raport în care se făcea referire şi la o poză.

Din această notă reiese că fostul ofiţer SS Phillip Citroen a luat legătura cu agenţii CIA şi le-a comunicat că s-a întâlnit cu un bărbat care pretindea că este fostul dictator nazist. Până când agenţii au decis să verifice informaţia, suspectul, Adolf Schuttlemayer, fugise deja în Argentina. Totuşi, CIA-ul era foarte sceptic în privinţa informaţiilor, aşa că a renunţat să investigheze.

Potrivit documentelor CIA, fostul ofiţer SS a susţinut că bărbatul cu care s-a întâlnit „semăna foarte bine cu Adolf Hitler şi susţinea că e el”. Citroen a precizat că „l-a întâlnit pe dictatorul nazist într-un loc numit Residencies Coloniales, din oraşul Tunja, în Columbia, loc pe care l-a descris ca fiind «suprapopulat cu foşti nazişti germani»”.

„Potrivit lui Citroen, germanii care locuiesc în Tanja l-au urmat pe presupusul Adolf Hitler dintr-o idolatrie a trecutului, i se adresau cu «Elder Fuhrer» şi îl salutau cu salutul nazist»”, se mai arată în documentele CIA.

Pentru a le demonstra că spune adevărul, Citroen le-a arătat agenţilor o fotografie în care apare acesta, împreună cu un bărbat care seamănă cu fostul lider nazist.

image

CIA nu a luat în serios „dovezile”, însă, în 1955, un al doilea bărbat, identificat cu numele de cod Cimelody-3, le-a spus agenţilor aceeaşi poveste, specificând că în vizitele repetate din Columbia, Phillip Citroen se întâlnea o dată pe lună cu bărbatul bănuit a fi Adolf Hitler.

Acesta din urmă a oferit şi el o poză agenţilor, în care apare Citroen împreună cu bărbatul presupus a fi Hitler, care pe spate era identificat drept Adolf Schuttlemayer.

Potrivit lui Cimelody-3, în luna ianuare 1955, Hitler ar fi fugit din Columbia şi s-ar fi stabilit în Argentina.

După noile informaţii de la Cimelody, CIA-ul a întocmit un raport pe care l-au trimis superiorilor, însă sugerau să renunţe la o posibilă investigaţie deoarece nu puteau verifica spusele celor doi, iar efortul financiar ar fi fost prea mare.

Te-ar putea interesa şi:

9 teorii privind asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy, înainte de publicarea a zeci de mii de documente secrete legate de acest eveniment

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite