Cum comentează şeful diplomaţiei americane o posibilă implicare a Chinei în Afganistan

Cum comentează şeful diplomaţiei americane o posibilă implicare a Chinei în Afganistan

Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Implicarea Chinei în Afganistan ar putea fi „un lucru pozitiv” dacă duce la stabilizarea ţării, a afirmat secretarul de Stat american Antony Blinken.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ar fi un lucru pozitiv dacă Beijingul vrea o soluţionare pe cale paşnică a conflictului şi construirea unui guvern cu adevărat reprezentativ”, a comentat şeful diplomaţiei americane informaţiile privind vizita unei delegaţii a talibanilor în China.

Blinken i-a invitat totodat pe talibani să se întoarcă la masa negocierilor.

„Nu are nimeni interesul ca Afganistanul să fie ocupat cu forţa de către talibani, să fie instaurat un stat islamic”, a declarat el pentru NBC News.

Anterior, Antony Blinken a avertizat că Afganistanul va deveni un „stat paria” dacă talibanii vor prelua puterea cu forţa. Secretarul de Stat american a apreciat totodată drept „profund îngrijorătoare” informaţiile despre atrocităţile comise de talibani în cursul ofensivei lansate împotriva trupelor guvernamentale imediat după începerea retragerii forţelor occidentale din Afganistan.

O delegaţie a talibanilor s-a deplasat miercuri la Tianjin pentru discuţii cu oficiali chinezi. Biejingul a profitat de acest prilej pentru a critica politica Washingtonului faţă de Afganistan, apreciind că retragerea este „pripită” şi marchează un „eşec”.

De cealaltă parte, talibanii au emis o declaraţie prin care arată că sunt interesaţi de un angajament cu privire la neamestecul Chinei în Afganistan şi că au obţinut acest lucru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările