Cuba, capitalistă pentru că nu mai are de ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de muncitori de la stat vor fi concediaţi şi îndemnaţi să-şi deschidă afaceri. Analiştii afirmă că este cea mai mare reorganizare a economiei cubaneze de după revoluţia comunistă din 1959.

Guvernul lui Raul Castro a anunţat concedierea a peste un milion de angajaţi la stat, din care jumătate până în martie anul viitor. În plus, guvernul va relaxa regulile care limitează în prezent sectorul privat şi va elibera mult mai multe licenţe pentru cei care doresc să-şi deschidă afaceri. Întreprinderile private vor putea angaja personal şi vor putea să deschidă conturi bancare şi chiar să împrumute bani pentru a se extinde. Angajaţii din mediul privat vor avea acces la asigurările sociale de stat.

Citiţi şi: Cuba va concedia 500.000 de bugetari permiţând dezvoltarea muncii private

Guvernul comunist al Cubei controlează în prezent aproape întreaga economie şi angajează circa 85% din forţa de muncă, de 5,1 milioane de oameni. Numai o mică parte din muncitori sunt liber-întreprinzători, mai ales frizerii, şoferii de taxi, sau cei care conduc mici restaurante de familie. Există şi o economie neagră în creştere, mulţi oameni lucrând pe cont propriu, fără permisiunea guvernului.

Criză economică şi în socialism

Preşedintele Raul Castro schiţase deja aceste schimbări într-un discurs ţinut în august, spunând că rolul statului în economie trebuie redus. „Trebuie să renunţăm pentru totdeauna la ideea că ţara noastră e singura din lume unde se poate trăi fără a munci", a spus el. Raul Castro a devenit liderul Cubei în 2006, când Fidel Castro s-a retras din cauza sănătăţii precare.

Economia de stat al Cubei e într-o criză severă, iar importurile au fost reduse drastic. Preţul nichelului, principala marfă de export, a scăzut, iar turismul e în declin. În plus, se simt efectele pe termen lung ale embargoului american.

„Fidel Castro nu glumea"

Liderul istoric al revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, a fost citat recent de revista americană „The Atlantic" spunând că „modelul cubanez nu mai funcţionează". „Adevărul e că răspunsul meu însemna exact contrariul a ceea ce a interpretat ziaristul", a spus ulterior Castro, în vârstă de 84 de ani. El nu a explicat însă cum ar fi trebuit interpretată declaraţia sa, mulţumindu-se doar să afirme că sistemul capitalist e cel care nu funcţionează. „Ideea mea, aşa cum ştie toată lumea, este că sistemul capitalist nu aduce nimic nici Statelor Unite, nici lumii, că duce de la criză la criză".

Expertul pe probleme internaţionale Julia Sweig, care a fost de faţă la discuţia lui Castro cu jurnalistul de la „The Atlantic", spune însă că fostul lider cubanez „nu glumea". „Am interpretat fraza ca pe un fel de a spune că modelul economic nu mai funcţionează, dar nu se referea la revoluţie, la etica socialistă sau la spiritul de independenţă; vorbea numai despre modelul economic", a spus Julia Sweig, expert la Consiliul pentru Relaţii Externe, o organizaţie non-profit din SUA.

Impresie

Expertul internaţional Julia Sweig spune că, din discuţiile avute cu Fidel Castro, reiese că acesta nu mai are multă influenţă asupra deciziilor guvernului condus de fratele său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite