Cu ce au doborât iranienii o dronă americană de peste 200 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul Khordad 3 FOTO EPA-EFE
Sistemul Khordad 3 FOTO EPA-EFE

Iranul şi-a dovedit capacităţile militare, joi, după ce a doborât o dronă americană de spionaj sofisticată. Teheranul a spus că a folosit sistemul „Khordad 3“, care ar trebui să reproducă capacităţile celui rusesc S-300. Iranul şi-a mai etalat şi alte instrumente de apărare, recent, inclusiv rachete balistice de precizie, drone, submarine, mine şi rachete de croazieră.

Tehnologia de apărare a Iranului poate fi considerată impresionantă. Cei mai mulţi dintre vecinii săi nu au dezvoltat propriile lor arme indigene şi nici nu sunt inovatori în ceea ce priveşte tehnologiile pe care le deţin, care sunt furnizate de către SUA şi puterile occidentale.

Acest lucru conduce la întrebare: Dacă se va declanşa un război între SUA şi Iran, respectiv aliaţii lor, cum vor rezista Iranul şi partenerii săi?

Dacă e să învăţăm din istorie, atunci este clar că Iranul nu se angajează în războaie masive.

Iranul are o armată şi o marină regulată, denumită Artesh. Aceste forţe armate sunt destul de numeroase într-o ţară de 80 de milioane de cetăţeni.  Este vorba despre 530.000 oameni, dar Institutul pentru Orientul Mijlociu spune că aceştia nu sunt echipaţi corespunzător.

De la ultimul război pe uscat al Iranului a fost conflictul din 1980-1988 cu Irakul, este „greu să furnizezi o estimare clară a capacităţilor sale de luptă“. În războiul cu Irakul, Iranul a folosit soldaţi pentru atacuri în valuri pe un teren de luptă care semăna mai degrabă cu unul din Primul Război Mondial, în loc de un război de strategie şi tehnologie. Deşi armata lui Saddam Hussein a înfruntat iranienii până s-a ajuns la un punct mort, aceasta nu a putut ţine piept Armatei SUA în Războiul din Golf din 1991 şi a fost distrusă cu uşurinţă.

Iranul nu cheltuieşte mult pe armata sa. În jur de 16 miliarde de dolari în 2017, comparativ cu un buget de apărare al Iraelului de 19 miliarde de dolari. Arabia Saudită cheltuieşte 76 de miliarde, în timp ce americanii investesc 600 de miliarde de dolari în apărare.

În acest context, armata convenţională iraniană nu poate face faţă SUA într-un război adevărat. Însă Iranul nu se angajează în războaie mari, convenţionale. Strategia sa se bazează pe sistemul său de alianţe care include Gărzile Revoluţionare (IRGC) şi afiliaţii, aliaţii şi intermediarii săi, inclusiv rebelii Houthi din Yemen, forţe paramilitare irakiene, Hezbollahul din Liban şi Jihadul Islamic Palestinian şi Hamasul în Gaza.

IRGC are o varietate de forţe, inclusiv proprii să 100.000 de soldaţi, orecum şi o miliţie Basij de aproximativ 600.000 de soldaţi, potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe din SUA. IRGC are propria sa marină, care este mai mare decât cea obişnuită a Iranului şi decât forţele din aviaţie. De asemenea, are şi o forţă cibernetică. Aceste lucruri plasează IRGC-ul în fruntea domeniului tehnologic iranian. IRGC-ul a amplasat baze în Siria şi a administrat relaţiile cu aliaţii Iranului.

Iranul a transferat tehnologie de ghidare de precizie Hezbollahului pentru rachetele sale. În martie, IRGC a spus că tot teritoriul israelian este în raza rachetelor grupului terorist libanez. 

Arsenalul masiv de peste 150.000 de rachete al Hezbollah reprezintă o ameninţare majoră. Acestea includ rachete de rază lungă precum Zelzal, Fateh 110 şi Fajr, precum şi cu rază mai scurtă ca Katyushas. Fateh 110 are o rază de câteva sute de kilometri.

Hezbollah are o gamă largă şi de alte arme; a desfăşurat rachete anti-navă în trecut şi sisteme antiaeriene precum SA-7. Iranul ar fi folosit un sistem Khordad 3 pentru doborî o dronă americană Global Hawk în valoare de 240 de milioane de dolari, în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, potrivit Forbes. Iranienii au spus că aceasta se afla în spaţiul lor aerian, în timp ce americanii susţin că drona era în spaţiul aerian internaţional.

Iranul a dezvoltat şi o linie de rachete Shehab din anii 1990 încoace. Nu este clar cât de bine funcţionează, dar ar avea o rază de 2.000 de kilometri. De asemenea, noi submarine echipate cu rachete de croazieră au fost dezvăluite în februarie. Iranul are şi un nou distrugător şi a testat drone înarmate în martie. De multe ori, Iranul copiază şi îmbunătăţeşte armele altor state şi a copiat o dronă US Sentinel pe care a capturat-o. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite