Crucea Roşie americană a cheltuit jumătate de miliard de dolari pentru a construi şase locuinţe în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crucea Roşie americană a strâns peste jumătate de miliard de dolari pentru a construi locuinţe pentru populaţia sinistrată din Haiti după cutremurul devastator din 2010, dar declaraţiile privind modul de cheltuire a fondurilor respective au fost supraevaluate, relevă un raport comun realizat de ProPublica şi postul naţional de radio din SUA (NPR), citat de The Guardian.

Deşi Crucea Roşie americană a susţinut că a furnizat adăposturi pentru cel puţin 130.000 de persoane, ea a construit de fapt doar şase locuinţe permanente, potrivit raportului citat de agerpres.ro.

După seismul din 2010, organizaţia a lansat un amplu proiect de revitalizare a suburbiei Campeche a capitalei haitiene Port-au-Prince. Totuşi, nu a fost construită nicio locuinţă în această zonă, iar localnicii încă trăiesc în barăci fără acces la reţelele de apă şi electricitate şi la asistenţa medicală de bază.

O mare parte din eşecul acestei iniţiative a Crucii Roşii americane îşi are explicaţia în transferarea fondurilor către alte grupuri cu experienţă mai mare în proiecte de construcţii, ceea ce a avut ca rezultat faptul că la cei aflaţi în reală nevoie au ajuns mai puţini bani, indică documentul citat.

„La fel ca multe organizaţii umanitare prezente în Haiti, Crucea Roşie americană a întâmpinat probleme referitoare la calendarul coordonării cu guvernul, la dispute privind proprietatea asupra terenurilor, la amânări la punctele vamale din Haiti, la găsirea de personal calificat ori la alte provocări, precum epidemia de holeră“, a explicat organizaţia umanitară americană pentru ProPublica.

Nu este prima dată când Crucea Roşie americană este ţinta acuzaţiilor pentru modul de reacţie la dezastre. Ea a fost criticată după criza umanitară provocată de efectele uraganului Katrina în 2005 şi pentru alocarea pentru cheltuieli interne a unor fonduri obţinute din donaţii.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite