Criza venezueleană: Opozantul Guaido explică de ce nu a dărâmat regimul Maduro

Criza venezueleană: Opozantul Guaido explică de ce nu a dărâmat regimul Maduro

Juan Guaido FOTO Arhivă

Într-un interviu acordat luni AFP, Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări drept preşedinte interimar al Venezuelei, explică de ce Nicolas Maduro se mai află încă la putere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum o săptămână, Juan Guaido a anunţat lansarea fazei finale a „Operaţiunii Libertatea“ şi şi-a chemat simpatizanţii la proteste masive faţă de regimul Maduro. La două zile de la acest apel, Nicolas Maduro şi-a proclamat victoria în faţa „trădătorilor“. Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine, în timp ce alţii 223 au fost arestaţi. Autoproclamat drept preşedinte interimar al Venezuelei şi recunoscut în această calitate de peste 50 de ţări, Guaido explică, într-un interviu oferit AFP, de ce nu şi-a răpus marele adversar politic.

„Unele persoane nu s-au ţinut de cuvânt“, a declarat el.

Totuşi, opozantul venezuelean crede că schimbarea este „foarte aproape“ în ţara sa.

„Nemulţumirea este generală şi forţele armate nu vor scăpa de reguli“, a subliniat el.

„Discuţii au avut loc cu responsabili civili şi militari, care sunt pregătiţi să se poziţioneze de partea noastră şi de partea Constituţiei“, a continuat Guaido, fără să dea nume.

Aflat de şase ani la putere, Nicolas Maduro este puternic contestat în stradă. În timp ce opoziţia îl consideră drept un „uzurpator“ care se menţine la putere în baza unor alegeri fraudate şi cu sprijinul armatei, preşedintele venezuelean denunţă o lovitură de stat orchestrată de Statele Unite. Însă marea nemulţumire faţă de Maduro provine din situaţia economică extrem de precară a ţării. Potrivit FMI, hiperinflaţia va atinge 10.000.000% în acest an în Venezuela.  

„Mulţi venezueleni mor de foame, în timp ce alţii nu au medicamente pentru a se trata. Unii pleacă din Caracas şi încearcă să ajungă pe jos tocmai la Lima (Peru) în căutarea unui viitor mai bun“, a insistat Guaido, referindu-se la cei peste trei milioane de venezueleni care au emigrat în ultimii patru ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: