Criza din Venezuela. Vicepreşedintele Parlamentului, arestat

Criza din Venezuela. Vicepreşedintele Parlamentului, arestat

Edgar Zambrano, vicepreşedintele parlamentului din Venezuela

Măsurile de represiune împotriva politicienilor implicaţi în tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro s-au intensificat, serviciile secrete reţinându-l pe vicepreşedintele parlamentului, Edgar Zambrano, scrie The Guardian.

„Regimul dictatorial l-a răpit pe Edgar Zambrano”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei şi preşedintele Parlamentului, Juan Guaido.
 
Zambrano a fost alături de Guaido în timpul încercărilor sale de a orchestra o lovitură de stat. Miercuri noaptea, el a fost reţinut de agenţi ai serviciilor secrete care l-au transportat în cea mai cunoscută închisoare politică din Venezuela – El Helicoide.
 
„Edgar Zambrano a fost reţinut. El a fost unul dintre liderii loviturii de stat, a declarat numărul doi al lui Maduro, Djosdado Cabello, celebrând la emisiunea sa televizată şi primind aplauzele publicului.
 
Liderii opoziţiei şi membri ai comunităţii internaţionale au condamnat decizia lui Maduro.
 
Guaido a afirmat că Maduro încearcă să divizeze parlamentul controlat de opoziţie, „dar nu va reuşi”, a precizat el.
 
„Nu este o detenţie ... este o infracţiune”, a scris pe Twitter jurnalistul venezuelean Ibeyise Pacheco.
 
Departamentul de Stat al SUA a numit arestarea lui Zambrano ca fiind „ilegală”, avertizând: „Dacă nu va fi eliberat în curând, vor fi consecinţe”.
 
Curtea Supremă din Venezuela a inculpat miercuri trei noi deputaţi, ajungând la 10 numărul aleşilor urmăriţi în justiţie pentru sprijinul lor faţă de tentativa eşuată de revoltă din 30 aprilie condusă de către opozantul Juan Guaido, relatează AFP.
 
Deputaţii Freddy Superlano, Sergio Vergara şi Juan Andrés Mejia au fost inculpaţi pentru înaltă trădare, conspiraţie şi rebeliune civilă, a anunţat într-un comunicat Curtea Supremă, acuzată de către opoziţie că este în solda regimului preşedintelui Nicolas Maduro.
 
Alţi şapte deputaţi au fost inculpaţi în ultimele zile pentru aceleaşi infracţiuni, pentru sprijinul lor faţă de apelul la revoltă militară lansat de către Guaido.
 
O deputată inculpată, Mariela Megallanes, s-a refugiat în reşedinţa ambasadorului Italiei din Caracas, în timp ce ceilalţi au evitat să apară în public. Un alt reprezentant de seamă al opoziţiei, Leopoldo Lopez, s-a refugiat cu familia sa la ambasada Spaniei pe 30 aprilie, după eşecul revoltei.
 
''Frica nu ne va opri'', a declarat Guaido la AFPTV în cursul unei deplasări în localitatea La Guaira, la 30 km nord de Caracas. ''Singura strategie care îi rămâne regimului (...) este de a face ca frica să domine'', a adăugat opozantul, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de către peste cincizeci de ţări, inclusiv SUA

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările