Criza ucraineană. Zelenski vrea un summit cu Biden şi Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus o întâlnire în trei - eventual virtuală - cu omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin, în vederea dezamorsării crizei de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, a anunţat vineri consilierul său Andrii Iermak.

„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, iar noi credem că acest lucru se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a anunţat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, la un eveniment organizat de centrul de reflecţie Atlantic Council.

„Aşteptăm în continuare răspunsul părţii ruse, însă partenerii noştri americani ne-au primit propunerea cu un anumit interes”, a declarat el.

„Cred că este o propunere proactivă, care implică Ucraina în negocieri. Dacă este vorba despre discutarea arhitecturii de securitate în Europa, este necesară implicarea Ucrainei”, a apreciat Iermak.

Zelenski a îndemnat marţi la organizarea unui summit cvadripartid Kiev-Moscova-Paris- Berlin pentru „a se pune capăt războiului” cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas, în sud-estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt, săptămâna aceasta, între occidentali şi ruşi, nu au condus, în acest stadiu, la o îndepărtare a riscului unui nou război în Ucraina, notează AFP.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina se tem că Rusia pregăteşte o nouă invazie după ce a comasat circa 100.000 de militari pe flancul său vestic.

Rusia susţine că nu intenţionează că invadeze ţara vecine, dar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi mai mulţi oficiali de rang înalt de la Moscova au ameninţat cu măsuri „tehnice” şi „militare”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite