Criza submarinelor: Condiţia pusă de Emmanuel Macron pentru restabilirea relaţiilor cu Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat joi la telefon cu premierul Australiei, Scott Morrison, şi i-a cerut o compensaţie în vederea reluării relaţiilor dintre ţările lor, întrerupte de Paris după ce Canberra a renunţat la achiziţia a 12 submarine franceze în schimbul unor submarine americane.

Potrivit lui Macron, citat de AFP, Morrison a „rupt relaţia de încredere” între Paris şi Canberra, iar de-acum premierul australian trebuie „să propună acţiuni concrete” prin care să-şi demonstreze voinţa de a „redefini bazele” acestei legături şi de a continua o acţiune comună în zona indo-pacifică.

Australia ar fi trebuit să cumpere 12 submarine franceze pentru o sumă de 56 de miliarde de euro, dar a anulat contractul în schimbul unui pact militar convenit în secret cu Statele Unite şi Marea Britanie. În baza acestui pact, Australia a decis să cumpere submarine americane.

Franţa a reacţionat categoric după această decizie, denunţând o „lovitură aplicată pe la spate” şi rechemându-şi ambasadorii de la Washington şi Canberra. Între timp, Franţa şi-a retrimis ambasadorii în cele două ţări, însă Naval Group, principala companie prejudiciată, insistă să trimită Australiei factura cu cheltuielile făcute până acum în vederea onorării contractului.

Vineri, Emmanuel Macron se va întâlni cu omologul său american Joe Biden, aceasta fiind prima întrevedere între cei doi de la declanşarea crizei submarinelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite