Criza submarinelor. Boris Johnson recurge la „frangleză” într-o încercare de a-l calma pe Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson FOTO EPA-EFE
Boris Johnson FOTO EPA-EFE

Premierul britanic Boris Johnson s-a exprimat miercuri în „frangleză” într-un apel către Paris la calmarea spiritelor în criza submarinelor.

AUKUS, pactul de securitate încheiat de SUA, Australia şi Marea Britanie pentru regiunea indo-pacifică, a stârnit furie în Franţa. Or, prin semnarea acestui pact, Australia a renunţat la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie clasică, aşa cum decisese iniţial, şi s-a reorientat către submarine americane cu propulsie nucleară. Practic, Australia a anulat „contractul secolului” - în versiunea francezilor -, estimat la peste 60 de miliarde de dolari.

Miercuri, în timpul unei vizite la Washington, Boris Johnson a recurs la „frangleză” într-un mesaj către Franţa de a-şi recăpăta controlul.

„Cred că a venit timpul ca unii dintre prietenii noştri cei mai dragi din lume să-şi revină referitor la toate astea”, a declarat premierul britanic în faţa jurnaliştilor folosind expresia „get a grip”, adică „prenez un grip” în franceză.

„Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz, n. red.)”, a continuat Johnson, tot în „frangleză”.

„Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi cu aceleaşi valori care strâng rândurile şi formează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a subliniat premierul britanic, apărând pactul AUKUS.

Pentru a-şi exprima furia faţă de acest pact, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, şi din Australia.

Acest parteneriat „nu este exclusiv, nu încearcă să excludă pe nimeni”, a adăugat Johnson.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să discute miercuri la telefon cu omologul său american Joe Biden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite