Criza siriană: Rusia blochează un nou proiect de declaraţie al Consiliului de Securitate al ONU

Criza siriană:
Rusia blochează un nou proiect de declaraţie al Consiliului de Securitate al
ONU

Toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate trebuie să fie de acord pentru a adopta declaraţia. FOTO: AFP

Rusia a blocat miercuri un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU în care erau condamnate bombardamentele armatei siriene împotriva populaţiei din oraşul Alep, potrivit surselor diplomatice, citate de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia era realizată la iniţiativa diplomaţilor britanici. Aceasta trebuia să obţină votul tuturor celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate pentru a fi adoptată.

Reprezentanţii regimului de la Moscova au refuzat,din nou, contestarea aliatului sirian, cu toate că dezbateri intense au avut loc miercuri pentru a ajunge la un compromis.

Anterior, pe 19 decembrie, Rusia nu a fost de acord cu proiectul de declaraţie comună al Statelor Unite, ceea ce a dus la retragerea textului de către diplomaţii americani.

În declaraţia realizată de britanici era exprimată „indignarea (n.r. Consiliului) faţă de raidurile zilnice ale guvernului sirian împotriva oraşului Alep, ceea ce a dus la peste 700 de morţi şi mai mult de 3.000 de răniţi începând cu 15 decembrie”. Printre punctele de bază ale acestui document sunt criticarea „utilizării fără discernământ a armelor grele, cum ar fi rachetele Scud” în zonele cu densitate mare ale Alepului.

Potrivit textului, regimul sirian dă dovadă de „nerespectare a sistematică şi cinică a obligaţiilor în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”.

În declaraţie, Consiliul de Securitate cere reprezentanţilor puterii şi opoziţiei să faciliteze distribuirea ajutoarelor umanitare în Siria şi „salută” anunţul referitor la realizarea unei conferinţe de pace pe 22 ianuarie, la Montreux, Elveţia.

Conferinţa de pace are drept obiectiv ajungerea la un compromis privind tranziţia politică în Siria, 30 de ţări şi organizaţii internaţionale fiind invitate la deschiderea reuniunii.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: