Criza ruso-turcă. Turcia, furioasă după publicarea unor imagini în care un militar rus ţine pe umăr un lansator de rachete în Strâmtoarea Bosfor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara şi-a exprimat indignarea faţă de imagini, publicate de presa turcă, în care apare un militar rus ce pare să aibă asupra sa un lansator de rachete, în timp ce nava la bordul căreia se afla traversa Strâmtoarea Bosfor, relatează BBC News online.

Presa turcă a publicat imagini în care un militar rus apare ţinând un lansator de rachete pe umăr în timp ce nava Caesar Kunikov, la bordul căreia se afla, traversa Strâmtoarea Bosfor.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a reacţionat imediat, calificând incidentul drept o „provocare“, potrivit Mediafax.

„Etalarea ostentativă a unei rachete de către un militar rus, la bordul unei nave ruseşti de război, sau a altor asemenea arme antiaeriene este o pură provocare“, a declarat Cavusoglu, citat de cotidianul Hurriyet.

Potrivit unui tratat din timpul Primului Război Mondial, Turcia este obligată să permită tuturor navelor să traverseze strâmtoarea, care străbate Istanbulul.

Strâmtoarea Bosfor este singura cale de acces a Flotei ruse la Marea Neagră către Mediterana şi oceanele lumii, transmite Mediafax.

Vicepremier turc: Criza cu Rusia ar putea costa Turcia aproximativ nouă miliarde de dolari

Represaliile economice adoptate de Moscova faţă de Ankara după doborârea bombardierului Su-24 ar putea să coste economia turcă aproximativ 9 miliarde de dolari în cazul „celui mai rău dintre scenarii“, a apreciat luni vicepremierul turc al Economiei, Mehmet Simsek, citat de AFP.

„Vorbim de o cifră de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde de euro) în cel mai rău dintre scenarii“, a declarat Simsek într-un interviu la postul local de televiziune NTV. „Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB (Produsul Intern Brut)“, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Ankara şi Moscova traversează în prezent cea mai gravă criză diplomatică de după Războiul Rece, după ce un bombardier rus de tip Su-24 a fost doborât pe 24 noiembrie de către aviaţia turcă. Ankara susţine că bombardierul rus a încălcat spaţiul aerian al Turciei, dar Moscova insistă că avionul său, care era angrenat în campania aeriană din Siria, nu ieşise din spaţiul aerian sirian.

Rusia a anunţat represalii împotriva Turciei, ţară cu care avea până acum un parteneriat strategic, măsuri ce vizează în principal turismul, energia, construcţiile şi agricultura.

„Există o diminuare a numărului de turişti de ordinul a 603.000. Există o încetinire în construcţii“, a subliniat Simsek, insistând că „noi nu trebuie să escaladăm aceste tensiuni“. „Dacă Rusia menţine această atitudine, toate tipurile de măsuri de descurajare ar putea fi luate“, a avertizat el, fără să ofere detalii, transmite Agerpres.

Preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan declarase sâmbătă că Turcia va găsi alţi furnizori de energie decât Rusia, care livrează în prezent circa 55% din necesarul de gaze şi 30% din cele de petrol ale Turciei.

„Este posibil să găsim alţi furnizori“, a afirmat Erdogan, în cadrul unui discurs televizat, făcând referire la Azerbaidjan şi Qatar. Ankara importă 90,5% din petrolul şi 98,5% din gazele naturale consumate în Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite