Criza ruso-turcă: Moscova elimină regimul fără vize cu Turcia şi suspendă partiparea la BLACKSEAFOR. Erdogan: Rusia „să nu se joace cu focul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova anunţă tot mai multe măsuri de represalii după doborârea unui bombardier rus de către forţele aeriene ale Turciei. Regimul fără vize cu Turcia nu va mai fi valabil din 1 ianuarie 2016, în timp ce participarea Rusiei la BLACKSEAFOR nu mai este de actualitate, potrivit Moscovei. Din Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia „să nu se joace cu focul“, insistând pentru o întrevedere cu liderul de la Kremlin.

Lavrov: Rusia suspendă regimul fără vize cu Turcia de la 1 ianuarie 2016

Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la începutul lui 2016, potrivit unui anunţ făcut astăzi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul întrevederii cu omologul său sirian Walid Muallem, informează agenţiile TASS şi AFP, preluate de Agerpres.

„Conducerea Federaţiei Ruse a luat decizia de a suspenda regimul fără vize care funcţionează între Rusia şi Turcia. Această decizie va intra în vigoare la de la 1 ianuarie“, a anunţat Lavrov.

Înainte de consultările cu Muallem, şeful diplomaţiei ruse a declarat că Ankara „a depăşit limitele admisibilului şi acest lucru ar putea duce Turcia într-o situaţie complicată“.

Tensiunile au continuat să se adâncească între Rusia şi Turcia, după incidentul de marţi, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă pe motiv că a încălcat spaţiul aerian turc. Moscova susţine contrariul şi afirmă că aparatul său nu a părăsit spaţiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de atacuri aeriene împotriva poziţiilor grupărilor islamiste.

Imediat după incident, diplomaţia de la Moscova le-a „recomandat“ cetăţenilor ruşilor să evite în viitorul apropiat călătoriile în Turcia, iar la scurt timp agenţia federală pentru turism, Rosturism, le-a ordonat operatorilor din domeniu să retragă de la vânzare pachetele turistice în această ţară. Joi, Ministerul rus de Externe le-a cerut ruşilor aflaţi pe teritoriul Turciei să revină în ţară.

Rusia îşi suspendă partiparea la BLACKSEAFOR

De asemenea, Rusia a anunţat astăzi că îşi suspendă pe termen nedeterminat participarea la exerciţiile BLACKSEAFOR, după ce anterior informase cu privire la suspendarea tuturor contactelor militare cu Turcia, potrivit agenţiei de stat TASS.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), amiralul în rezervă Vladimir Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră, transmite Agerpres.

„În conformitate cu decizia conducerii Ministerului rus al Apărării privind sistarea contactelor pe linie militară cu Turcia, a fost suspendată şi participarea Flotei Rusiei din Marea Neagră la exerciţiile BLACKSEAFOR“, a anunţat amiralul Komoedov.

De asemenea, a fost rechemat din Turcia reprezentantul Marinei ruse care se ocupa de coordonarea acţiunilor Flotei ruse din Marea Neagră cu flota turcă, a spus el, adăugând că acesta a revenit deja la Moscova. În plus, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat nu a exclus rechemarea în ţară din Turcia a celor doi ataşaţi militari ruşi.

„Cei doi diplomaţi militari se află deocamdată la Ankara pentru a obţine nişte explicaţii clare din partea Statului Major turc cu privire la motivele şi circumstanţele doborârii avionului nostru“, a precizat Komoedov. În cazul în care nu vor primi aceste explicaţii şi conducerea Ministerului rus al Apărării va considera prezenţa lor la Ankara nepotrivită, ei vor fi rechemaţi în ţară, a adăugat el.

Această măsură a fost luată după ce Rusia a încetat contactele militare cu Turcia, potrivit unui anunţ făcut miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

„Noi nici până acum nu am auzit scuze de la cel mai înalt nivel al Turciei, nicio vreo propunere de reparaţie şi nici promisiuni că vinovaţii vor fi pedepsiţi. Se creează impresia că autorităţile turce împing în mod deliberat relaţiile ruso-turce în impas, ceea ce este un fapt regretabil“, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a calificat doborârea avionului rus de către aviaţia turcă drept un „gest perfid“.

Acţiunile „imprevizibile“ ale Turciei, discutate în Consiliul de Securitate al Rusiei

Vladimir Putin a discutat astăzi cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei situaţia din Siria, în contextul „acţiunilor agresive“ ale Turciei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„În cadrul reuniunii a fost discutată situaţia tensionată din Siria pe fondul acţiunilor agresive şi imprevizibile ale Turciei“, a afirmat Peskov, potrivit Agerpres.

La reuniune au fost prezenţi, între alţii, premierul Dmitri Medvedev, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, ministrul de Externe Serghei Lavrov, ministrul Apărării Serghei Şoigu, ministrul de Interne Vladimir Kolokolţev, precum şi directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Kremlinul recunoaşte că Erdogan a încercat să-l sune pe Putin

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut că Recep Tayyip Erdogan a încercat să-l sune pe Vladimir Putin, deşi Serghei Lavrov negase anterior.

„Da, a fost la peste 7-8 ore de la incident, nu mai devreme“, a spus Peskov.

Solicitat să facă mai multe precizări în această privinţă, Dmitri Peskov s-a limitat să spună: „Asta-i tot ce vă pot spune“, informează Agerpres.

El a mai spus că niciun fel de contacte între Putin şi Erdogan nu au existat după doborârea aparatului militar rus de către aviaţia turcă. „Pot spune că nu avem contacte la nivel înalt“, a subliniat el.

Într-un interviu pentru postul de televiziune France24, preşedintele Turciei a declarat joi că a încercat să sune la Kremlin, dar că omologul său rus nu i-a răspuns. Lavrov a dezminţit la scurt timp declaraţia lui Erdogan, negând că liderul de la Ankara ar fi avut vreo tentativă să-l contacteze pe preşedintele rus, potrivit BBC în limba rusă. Erdogan a mai spus că a solicitat o întrevedere cu Putin pe 30 noiembrie la Paris, cu ocazia Conferinţei Internaţionale pe tema Schimbărilor Climatice (COP 21), dar că nu a primit niciun răspuns din partea Moscovei.

Putin refuză întrevederea cu Erdogan deoarece Turcia nu prezintă scuze pentru doborârea avionului

Preşedintele rus a refuzat să participe la o întrevedere bilaterală cu omologul său turc deoarece Ankara nu vrea să prezinte scuze pentru doborârea bombardierului rus Su-24, a răspuns astăzi de la Moscova consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov, citat de Hurriyet online.

Atât Erdogan, cât şi Putin urmează să participe la sesiunea inaugurală a Conferinţei ONU pe tema Climei COP21, care începe la Paris pe 30 noiembrie.

„Observăm că Turcia nu este dispusă să prezinte scuze pentru incidentul cu avionul“, a spus Uşakov în faţa presei, întrebat de ce refuză Putin să discute cu Erdogan, transmite Mediafax.

Vladimir Putin se va întâlni la Paris cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre criza din Siria şi conflictul israeliano-palestinian. Liderul rus se va întâlni de asemenea cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru discuţii pe tema Siriei şi Ucrainei, a precizat Uşakov.

Măsuri suplimentare de securitate la Kremlin şi la reşedinţa lui Putin

Între timp, măsuri suplimentare de securitate au fost luate la Kremlin şi la reşedinţa lui Putin din Novo-Ogariovo, situată în apropiere de Moscova, pentru a preveni potenţiale scurgeri de informaţii, a mai anunţat astăzi Dmitri Peskov, potrivit TASS.

„Au fost luate măsuri pentru a asigura menţinerea regimului de confidenţialitate, pentru a preveni scurgeri nedorite de informaţii“, a explicat Peskov. „În acest sens, măsurile au fost într-adevăr întărite“, a adăugat el.

În ultimele zile, jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă li se reţin paşapoartele şi laptopurile la intrare. În schimb, cameramanii nu au restricţie să filmeze, notează Agerpres.

Vladimir Putin a avertizat că doborârea bombardierului rus de către forţele turce va avea „consecinţe grave“.

Preşedintele turc avertizează Rusia „să nu se joace cu focul“

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a avertizat astăzi Rusia „să nu se joace cu focul“, în contextul crizei dintre Ankara şi Moscova, relatează Hurriyet online.

Preşedintele rus Vladimir „Putin spune că cei care au standarde duble în privinţa terorismului se joacă cu focul. Sunt perfect de acord cu el“, a declarat Erdogan astăzi, în provincia Bayburt, din nordul Turciei.

„Într-adevăr, sprijinirea regimului (Bashar) al-Assad în Siria, care a omorât 380.000 de persoane, înseamnă să te joci cu focul. Bombardarea grupărilor de opoziţie care au legitimitate internaţională, cu scuza că lupţi împotriva Daesh (gruparea Statul Islamic), înseamnă să te joci cu focul. Să foloseşti un incident în care toată lumea dă dreptate Turciei ca scuză pentru a chinui cetăţenii noştri care participau la un târg în Rusia înseamnă să te joci cu focul. Să ataci iresponsabil camioane din regiune care se aflau acolo din motive comerciale sau umanitare înseamnă să te joci cu focul. Sfătuim sincer Rusia să nu se joace cu focul“, a adăugat Erdogan.

Preşedintele Turciei şi-a exprimat din nou disponibilitatea de a se întâlni cu liderul rus la Paris, cu ocazia summitului pe tema climei, pentru a ajunge la o înţelegere şi a evita escaladarea tensiunilor.

„Nu ne simţim confortabil în legătură cu eforturile de a muta disputa pe tema avionului doborât în alte zone ale relaţiilor. Să nu lăsăm asta să se întâmple“, a adăugat el, subliniind că menţinerea relaţiilor bune este în beneficiul ambelor ţări.

Erdogan a precizat că aviaţia turcă nu a doborât intenţionat bombardierul rus, ci a fost o aplicare automată a regulilor de angajament, iar Turcia avea dreptul să facă acest lucru. „Turcia şi-a dovedit onestitatea“ publicând înregistrările audio cu avertismentele transmise piloţilor ruşi, a mai spus el.

Oficial rus: Avionul turc care a doborât bombardierul rus a pătruns doi kilometri în Siria

Potrivit unui oficial din cadrul Forţelor aerospaţiale ruse, avionul de vânătoare turc care a doborât bombardierul rus a intrat doi kilometri în spaţiul aerian al Siriei, relatează Mediafax.

„Avionul F-16 turc s-a aflat în spaţiul aerian sirian 40 de secunde, intrând doi kilometri pe teritoriul sirian“, a acuzat Viktor Bondarev, comandantul Forţelor aerospaţiale ruse."

„Bombardierul rus nu a trecut niciun moment de frontiera de stat a Turciei“, a reiterat el, deşi Ankara afirmă contrariul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite