Criză în Israel. Liderul opoziţiei, Benny Gantz, cere demisia premierului Netanyahu şi guvern de unitate naţională

Criză în Israel. Liderul opoziţiei, Benny Gantz, cere demisia premierului Netanyahu şi guvern de unitate naţională

Benny Gantz şi Benjamin Netanyahu

În Israel, liderul Partidului „Albastru-Alb” i-a cerut sâmbătă premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu să demisioneze, la două zile după ce procurorul general al Israelului a recomandat punerea sub acuzare a acestuia în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani. Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare.

 
Gantz a cerut ca Netanyahu "să respecte deciziile sistemului juridic din Israel, în fruntea căruia se află oameni numiţi chiar de el, şi să respecte voinţa majorităţii poporului de a-şi da demisia din funcţie şi de a lupta pentru nevinovăţia sa".
 
Tot sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Tel Aviv, Gantz a cerut liderilor partidului consevator Likud al lui Netanyahu să fie de acord cu un guvern de unitate naţională şi cu un premier rotativ, pentru a evita reluarea, pentru a treia oară în acest an, a alegerilor generale.
 
„Voi fi prim-ministru în primii doi ani", a spus Gantz. Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia”.
 
Drumul este acum liber pentru ca toţi cei 120 de membri ai Knesset-ului să încerce să creeze coaliţii, ceea ce reprezintă o premieră pentru Israel.
 
Parlamentarul Likud Gideon Sa'ar a cerut sâmbătă organizarea de alegeri primare în cadrul partidului în termen de 21 de zile pentru a da şansa unui nou lider de partid să încerce să construiască o coaliţie.
 
Likud, formaţiunea politică a lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru-Alb), partidul lui Benny Gantz, au ieşit la egalitate în alegerile parlamentare anticipate din 17 septembrie. Netanyahu a eşuat în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare. Această misiune a fost apoi încredinţată lui Benny Gantz, care a eşuat, la rândul său. Pentru a evita organizarea unui al treilea tur de scrutin în mai puţin de un an, preşedintele Reuven Rivlin a însărcinat săptămână această Knesset-ul să găsească un premier pentru a scoate Israelul din acest impas politic. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: