Criza din Irak: Rafinăria de petrol Baiji a fost confiscată de rebelii sunniţi

Criza din Irak: Rafinăria de petrol Baiji a fost confiscată de rebelii sunniţi

Rafinăria de petrol Baiji a fost confiscată de rebelii sunniţi FOTO Reuters

Insurgenţii sunniţi din gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au obţinut, marţi, controlul principalei rafinării de petrol a ţării, Baiji, situata la 200 de kilometri nord de Bagdad, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rafinăria s-a aflat sub un asediu sistematic al militanţilor islamişti în ultimele zece zile, majoritatea atacurilor fiind respinse de către forţele guvernamentale irakiene.

Complexul industrial de la Baiji furnizează circa o treime din necesarul de combustibil al Irakului.

Capturarea rafinăriei de petrol a fost anunţată de un purtător de cuvânt rebel al insurgenţilor sunniţi din provincia Salahuddin, care a mai menţionat că avansul grupării teroriste SIIL va continua spre capitala Irakului, Bagdad.

Consecinţele unei posibile capturări a rafinăriei Baiji au fost minimalizate recent de către Departamentul american de Stat, acesta dând asigurari că exporturile de petrol ale Irakului nu vor fi afectate.

Oficialii din Statele Unite au argumentat că de mai mult timp rafinăria în cauză, situată la circa 200 de kilometri de Bagdad, producea doar pentru „consum local”.

În cursul zilei de luni, secretarul american de Stat, John Kerry, a promis un „sprijin intens şi susţinut” Irakului în lupta sa cu insurgenţii islamişti.

„Sprijinul va fi intens, susţinut, iar dacă liderii irakieni vor face tot ce pot pentru a aduce ţara împreună, atunci ajutorul va fi şi unul eficient. Este foarte important ca cei din Irak să formeze un nou guvern legitim cât mai repede”, a declarat John Kerry, după o întrevedere cu premierul irakian, Nouri Maliki.

Statele Unite ale Americii au anunţat recent că vor trimite în Irak circa 300 de consilieri militari pentru a ajuta forţele de ordine de la Bagdad să lupte împotriva insurgenţilor.

În ultimele zile, rebelii sunniţi din gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au cucerit localitatea strategică Al-Qaim, precum şi un aeroport din oraşul Tal Afar. De la începutul ofensivei, lansată la 9 iunie, insurgenţii au reuşit să deţină controlul a peste şase orase, precum Mosul, Tikrit, Baaquba, Baiji, Kirkuk.


Citeşte şi:

Secretarul de Stat american, John Kerry, în vizită oficială la Bagdad

Secretarul de Stat american, John Kerry, a aterizat luni dimineaţa în capitala Irakului, Bagdad pe fondul unei crize ce ameninţă întreaga securitatea a Orientului Mijlociu, încercând să-i convingă pe liderii irakieni să depăşească diferenţele sectare şi să formeze un guvern de coaliţie şi reprezentativ pentru toţi cetăţenii irakieni.

VIDEO Jihadiştii din Siria folosesc echipamentul militar al americanilor confiscat din Irak

Jihadiştii din Siria, angajaţi într-un război cu forţele guvernamentale, au afişat pentru prima dată duminică folosirea vehiculelor militare americane Humvee, pe care le-au confiscat de la trupele irakiene, finanţate şi antrenate timp de opr ani de către Statele Unite ale Americii, potrivit martorilor.

Obama avertizează: Insurgenţii sunniţi irakieni ameninţă şi alte state

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat într-un interviu difuzat duminică cu privire la pericolele pe care le prezintă ofensiva susţinută a insurgenţilor sunniţi din Irak pentru stabilitatea întregii regiuni, informează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: