Criza din Idlib: Erdogan şi Putin, la cuţite şi cu interese diferite în Siria. Apelul lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP
Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan FOTO AFP

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin „să oprească“ regimul condus de Bashar al-Assad din ofensiva lansată asupra Idlib, ultimul bastion rebel din teritoriul sirian. Moscova are alte intenţii.

Cu sprijinul aviaţiei militare ruse, Bashar al-Assad şi trupele loiale lui duc de două luni încoace o bătălie violentă în Idlib, o provincie din proximitatea Turciei aflată încă sub controlul unor forţe rebele la aproape nouă ani de la izbucnirea Războiului din Siria.

Această operaţiune militară pune la grea încercare toate înţelegerile dintre Erdogan şi Putin, care, din 2016 încoace, şi-au înmulţit contactele în privinţa Siriei, unde cei doi susţin tabere diferite, notează AFP.

Un dialog al surzilor

În cadrul unei convorbiri telefonice purtate vineri seară cu Putin, Erdogan i-a transmis preşedintelui rus că regimul Assad trebuie stopat din acţiunile sale sângeroase împotriva Idlibului. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, Erdogan a subliniat totodată necesitatea încetării crizei umanitare din această provincie, unde peste 900.000 de persoane au fugit deja din calea bombardamentelor.

Liderul de la Ankara a menţionat şi faptul că soluţia pentru Idlib trece prin „punerea în aplicare a Acordului de la Soci“. Convenit în 2018 de către Erdogan şi Putin în vederea instituirii unui armistiţiu în această provincie, Acordul de la Soci a fost încălcat constant mai ales de aliatul părţii ruse.

Înaintea lui Putin, Erdogan a discutat despre situaţia din Idlib cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, cărora le-a cerut „acţiuni concrete pentru a împiedica o catastrofă umanitară“ în nord-vestul Siriei, relevă AFP. Un summit între cei patru lideri de stat ar putea avea loc la începutul lui martie.

Până atunci, Assad îşi va continua ofensiva în Idlib, chiar şi cu riscul provocării unui dezastru umanitar, după cum atenţionează ONU şi Uniunea Europeană.

„Susţinut de ruşi, Assad este hotărât să meargă până la capăt“, comentează pentru France TV Info Ardavan Amir-Aslani, un cunoscut expert în problemele Orientului Mijlociu. Potrivit lui, situaţia este „dezastruoasă“ în Idlib, aducând aminte de cel de-al Doilea Război Mondial, cu oameni murind de frig şi fugind din calea exploziilor. Presiunea cade asupra Turciei, care găzduieşte deja 3,6 milioane de refugiaţi şi poate fi luată cu asalt de alţii, printre care s-ar putea afla şi jihadişti.

În aceste condiţii, Erdogan l-a somat pe Assad să se retragă până la sfârşitul lui februarie din anumite sectoare din Idlib, ameninţând, în caz contrar, cu recurgerea la forţă.

La rândul ei, Moscova este destul de hotărâtă să ajute regimul de la Damasc să cucerească Idlibul cu orice preţ. Iar acest lucru generează temeri cu privire la o eventuală confruntare pe teren între Turcia şi Rusia, mai ales că armata turcă, care a pierdut deja 16 militari în Siria, simte pericolul tot mai aproape de ea.

Vorbind despre o „ameninţare teroristă“, dând vina pe „acţiunile agresive ale jihadiştilor“ pentru situaţia din Idlib şi ignorând atacurile lui Assad asupra civililor, Putin a dat de înţeles că orice cuvânt al său despre continuarea dialogului este lipsit de substanţă, făcut în realitate de dragul publicului şi pentru a căpăta timp pentru a obţine tot ce vrea el în Siria.

Ori, după încheierea unor contracte generoase de armament şi gaze cu Turcia, obiectivul Rusiei este acum de a o scoate din Siria şi de a o ţine sub control prin acţiuni de destabilizare, fie cu noi refugiaţi care să pună noi probleme sociale, fie cu jihadişti din Statul Islamic eliberaţi din închisori şi înarmaţi în scopul de a pune noi probleme de securitate. În rest, orice altă promisiune făcută de Guvernul rus este lipsită de valoare, fapt văzut deja în nerespectarea înţelegerilor.

Macron, apel la încetarea ofensivei

De la Bruxelles, Emmanuel Macron a cerut la rândul lui încetarea bătăliei din Idlib. Preşedintele francez a avertizat în privinţa unei noi crize migratorii, care ar provoca noi tensiuni între UE şi Ankara şi ar pune noi presiuni asupra Europei, ceea ce este în interesul politicii ruse de dezbinare şi răspândire a haosului.

„Forţele regimului de la Damasc susţinute de ruşi continuă înaintarea în regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei, în pofida apelurilor de a pune capăt acestei ofensive“, a declarat vineri seară preşedintele francez.

„Acest lucru riscă să provoace o catastrofă umanitară, o escaladare a conflictului şi o criză migratorie“, a subliniat liderul de la Elysee, cerând o reuniune de urgenţă pe această temă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite