Epidemia cu holeră din Yemen „scapă de sub control”, depăşind deja 300.000 de cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemia cu holeră din Yemen a depăşit 300.000 de cazuri în doar zece săptămâni. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a precizat că „situaţia scapă de sub control”, în fiecare zi apărând câte 7.000 de noi bolnavi, relatează BBC.

Naţiunilor Unite, peste 1.700 de persoane au murit până acum din cauza infecţiei. 

Sistemul de sănătate, apă, şi salubritate al Yemen-ului s-a deteriorat după doi ani de război între forţele guvernamentale şi mişcarea rebelilor Houthi.

Totodată, spitalele se confruntă cu suprapopulare de pacienţi, în timp ce lipsa severă a hranei a dus la o malnutriţie masivă, care îi face pe locuitori şi mai vulnerabili în faţa holerei.

Holera este o infecţie diareică acută, cauzată de ingerarea hranei sau a apei contaminată cu bacterii. Majoritatea celor afectaţi suferă de simptoame temperate, însă în cazurile severe, dacă rămâne netratată, boala poate ucide în doar câteva ore.

Pe 24 iunie, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarau într-o scrisoare comună că Yemen-ul se confruntă cu „cea mai mare epidemie de holeră din lume”, cu peste 200.000 de cazuri.

De atunci, în doar două săptămâni, numărul celor infectaţi a crescut cu 100.000, alarmându-I pe cei de la ICRC. Epidemia a afectat aproape toată ţara, o singură provincie din cele 23 fiind fără cazuri declarate.

Reprezentaţi ai Naţiunilor Unite au subliniat că epidemia este o consecinţă directă a războiului civil, în urma căruia aproximativ 14.5 milioane de oameni au rămas fără acces la apă potabilă şi salubritate.

Peste jumătate din instituţiile medicale din Yemen nu mai funcţionează, o parte dintre acestea fiind distruse, iar 30.000 de angajaţi în domeniul sănătăţii, de care depinde încetinirea epidemiei, nu au mai fost plătiţi de zece luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite