Criza alimentară din Afganistan: Unele familii îşi vând deja copiii pentru a nu muri de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii dintr-o tabără de refugiaţi din provincia Laghman FOTO EPA-EFE
Copii dintr-o tabără de refugiaţi din provincia Laghman FOTO EPA-EFE

Milioane de afgani vor fi obligaţi în iarna care vine fie să emigreze, fie să îndure foamea, avertizează un oficial de rang înalt al ONU.

La două luni de la reîntoarcerea talibanilor la putere, Afganistanul se confruntă cu o situaţie critică: mai mult de jumătate din locuitorii săi sunt expuşi unei insecurităţi alimentare cronice pe lângă lipsa medicamentelor. Cel puţin un milion de copii sunt ameninţaţi direct, riscând să-şi piarda viaţa.

Strigătul de alarmă, venit de la agenţii ale ONU, este redat de pe teren de mai multe instituţii internaţionale de presă.

Conform unor reportaje de la faţa locului, unii părinţi au decis deja să recurgă la soluţii extreme, vânzând un copil pentru a salva întreaga familie.

O familie din Herat, de exemplu, şi-a vândut bebeluşul pentru 500 de dolari pentru a supravieţui în următoarele luni.

„Copilul meu moare de foame. Cum să nu fiu tristă (că-l vând, n. red.)? Este copilul meu, aş fi vrut să nu fac asta”, mărturiseşte pentru BBC sfâşiată de durere mama bebeluşului.

„Murim de foame. Nu mai avem făină şi nici ulei în casă. Nu mai avem nimic”, explică capul familiei, dând de înţeles că atât copilul de care s-a separat, cât şi fraţii săi nu ar fi avut niciun viitor în aceste condiţii.

Cazuri de acest fel există şi la Kabul, unde o echipă de reporteri a postului de televiziune France 2 a dat de o familie care şi-a vândut cel de-al doilea băiat, născut recent.

„O persoană ne-a propus să ne cumpere copilul. Am devenit atât de săraci în două luni, încât trebuie să ieşim cumva din situaţie. Fiul nostru are o lună şi două zile”, spune tatăl, precizând că băiatul său mezin va fi crescut de un cuplu care nu poate avea copii.

Potrivit unui raport al Programului Alimentar Mondial (PAM), mai mult de jumătate din populaţia afgană - mai exact 22,8 milioane de persoane - se va confrunta în curând cu o insecuritate alimentară cronică din cauza combinării unor efecte precum războiul, încălzirea climatică şi crizele economice şi sanitare care afectează ţara.

„În această iarnă, milioane de afgani vor fi constrânşi fie să emigreze, fie să îndure foamea, cel puţin până când vom putea să ne intensificăm ajutorul pentru a salva vieţi”, avertizează David Beasley, directorul executiv al PAM.

În contextul apropierii iernii, ONU a semnalat deja că eforturile sale umanitare din Afganistan vor fi afectate de lipsa de resurse. Organizaţiile sale din teritoriul afgan nu au primit decât o treime din fondurile de care au nevoie pentru a-i ajuta pe localnici.

Comunitatea internaţională a promis ajutoare de sute de milioane de dolari, dar caută un mecanism pentru ca banii să ajungă direct unde e nevoie, fără intermedierea talibanilor, care s-au întors la putere pe 15 august la capătul unei ofensive armate lansate în primăvară, odată cu accelerarea retragerii trupelor internaţionale după 20 de ani de război.

„Foamea se extinde, iar copiii mor. Nu putem hrăni oamenii cu promisiuni. Angajamentele financiare trebuie să se transforme în bani reali”, insistă David Beasley.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite