VIDEO Cristian Diaconescu, despre achiziţionarea sistemului rusesc S-400 de către Turcia: Este un semnal clar pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a vorbit cu jurnalistul Cristian Unteanu, la Adevărul LIVE, despre sistemele ruseşti S-400 livrate Turciei şi intenţiile neclare ale Ankarei în această privinţă.

prima baterie de S-400 rusească a ajuns vineri în Turcia, ca parte a sistemului naţional de apărare a ţării.

Washingtonul şi-a îndemnat ferm aliatul din NATO să renunţe la acest contract de achiziţionare a sistemului rus - în valoare de două miliarde de dolari, potrivit unor estimări - ameninţând Ankara că se expune unor sancţiuni economice în baza Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) în cazul în care realizează tranzacţia.

Statele Unite au ameninţat, de asemenea, că nu vor permite Turciei să mai participe la programul producţiei avionului american de luptă invizibil pe radar de tip F-35.

Sistemul rusesc de rachete este incompatibil cu sistemele NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa avioanelor de tip F-35, au subliniat Statele Unite în mai multe rânduri.

Imagine indisponibilă

Avionul Antonov a ajuns in Turcia cu prima baterie s-400

O problemă nu este numai achiziţia în sine, ci şi faptul că Turcia şi Rusia vor avea un proiect comun pentru producerea sistemelor de apărare S-500, după achiziţia controversată a Ankarei a sistemului S-400.

 „S-a pus o întrebare de bun simţ: Ca membri ai NATO, împotriva cui vreţi să folosiţi aceste rachete? Pe cine vreţi să descurajaţi din punct de vedere militar?“, a spus Cristian Diaconescu. Fostul ministru de Externe menţionează că este vorba despre o sfidare politică din partea Turciei, pentru că deşi au primit un semnal negativ din partea SUA, l-au ignorat şi au mers mai departe cu achiziţionarea sistemului. „Ce doreşte de fapt Turcia prin acest gest? Să transmită mai departe astfel de rachete? Cui şi în ce scop?“

(de la minutul 21:00)

„Turcia are un rol pivotal în ceea ce priveşte securitatea regională şi este la intersecţia tuturor zonelor de tensiune de pe glob. Pe de altă parte, nici Turcia nu-şi poate anticipa de-o manieră optimistă securitatea naţională fără Alianţa Nord-Atlantică“.

„Turcia în acest moment probabil că doreşte să arate că are o politică naţională proprie, cel puţin în zona bazinului Mării Negre, spre Caucaz şi spre Orientul Mijlociu“, a menţionat Cristian Diaconescu, deşi scopul delimitării de NATO este neclar. Achiziţionarea acestor sisteme de la Rusia nu înseamnă o soluţionare a altor divergenţe dintre cele două puteri, dar este în mod clar un semnal pentru Statele Unite, a mai precizat Diaconescu.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite