Corupţie, lăcomie şi ignoranţă: motivele pentru care clădirile ilegale, dar locuite din Egipt sunt lăsate să se prăbuşească

Corupţie, lăcomie şi ignoranţă: motivele pentru care clădirile ilegale, dar locuite din Egipt sunt lăsate să se prăbuşească

Tot mai multe clădiri construite ilegal în Egipt se prăbuşesc FOTO Captură BBC

În Egipt, abia dacă trece o săptămână fără să nu se prăbuşească o o clădire, ceea ce stârneşte întrebări cu privire la motivul pentru care atât de mulţi egipteni îşi pierd viaţa în acest fel şi de ce se pare că problemele s-au agravat de la revoluţia din Egipt din 2011.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul acestei luni, o clădire din Cairo s-a surpat, fapt ce a dus la uciderea a trei persoane, şi asta la doar câteva zile după ce un bloc de apartamente s-a prăbuşit în Alexandria, omorând 28 de persoane.

Dar aceste accidente nu reprezintă o noutate în Egipt şi în special în Alexandria, care deţine un record notoriu. În fiecare an, inginerii spun că în jur de 20 de clădiri se prăbuşesc doar în oraşul mediteranean, fără a le menţiona şi pe altele.

Lăsate să se prăbuşească

Jurnaliştii de la BBC au fost şocaţi să vadă cum clădirile sunt vizibil înclinate, dar şi mai alarmant a fost să vadă că ele sunt locuite.

Aceste blocuri sunt ocupate de familii cu venituri mici şi de familii care au fost forţate să cumpere case în clădiri mai ieftine, care sunt ilegale“, spune Nasser Darwish, un profesor la Departamentul de Inginerie Structurală de la Universitatea din Alexandria.

El estimează că în Alexandria există sute de clădiri cu defecte structurale majore, dintre care aproximativ 170 sunt în pericol de colaps iminent şi care ar trebui să fie evacuate imediat şi apoi demolate.

„Nimeni nu vrea să se ocupe de problema mutării rezidenţilor“, spune profesorul Darwish. „Nimeni nu vrea să se confrunte cu proprietarii clădirilor, aşa că sunt lăsate să se prăbuşească. Autorităţile trebuie să recunoască faptul că cel mai important aspect este viaţa poporului nostru.“

Într-o altă parte a oraşului Alexandria, în Gomrok, oamenii furioşi spun că autorităţile locale nu gândesc astfel. Jurnaliştii BBC au vizitat locul în care o altă clădire s-a prăbuşit în urmă cu şase luni, iar în locul ei se construieşte daja, ilegal, un bloc turn. Cei care locuiau în clădirea prăbuşită spun că au primit prea puţine despăgubiri.

Mohammed, orfan în urma tragediei, a povestit că lângă blocul în care trăia cu familia lui se construia illegal o altă clădire, în ciuda plângerilor depuse de locuitorii din zonă. Apoi, într-o după-amiază, în timp ce se juca pe stradă, noua clădire s-a răsturnat peste casa lui şi a zdrobit alte două clădiri. 21 de oameni au fost ucişi.

Mita face legea

Noua clădire care se construieşte pe locul unde se afla casa lui Mohammed nu are nicio licenţă de construcţie şi, de-a lungul anilor, a devenit ceva normal. Obţinerea aprobării de construire din partea autorităţilor dureazăfoarte mult timp şi, de multe ori, implică acordarea de mită funcţionarilor importanţi. Astfel, oamenii aleg să construiască ilegal, uneori cu niciun ajutor specializat, şi dau mită poliţiei pentru a nu se amesteca.

Există o combinaţie de corupţie administrativă, lăcomie şi ignoranţă“, crede Darwish.

Iar aceste probleme s-au agravat de la revoluţia din Egipt din urmă cu doi ani. Probleme birocratice şi corupţia existau şi înainte, dar acum frica faţă de forţele de securitate şi autorităţi este aproape inexistentă, notează BBC.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: