Corupţie, coronavirus şi un joc la loterie care a făcut o ţară întreagă să râdă. Strania poveste a tombolei cu un premiu unic: avionul prezidenţial din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, în Mexic, a fost organizată o tombolă naţională cu o poveste fascinantă. Concepută pentru ca preşedintele mexican să scape de avionul prezidenţial donându-l unui norocos câştigător, tombola a ajuns să-şi uite complet scopul iniţial în faţa revoltei şi amuzamentului general al cetăţenilor mexicani.

Povestea avionului prezidenţial al Mexicului începe cu un şef de stat dornic să aibă nişte condiţii mai bune de călătorie. În 2012, preşedintele Felipe Calderón iniţiază achiziţionare unei aeronave de tip Boeing 787 Dreamliner - un model luxos şi mult mai nou prin comparaţie cu precedentă aeronavă prezidenţială, achiziţia a strânit instantaneu controverse într-o ţară care se confruntă cu sărăcie cronică, scrie CNN.

Calderón n-a apucat, însă, se se bucure de noul avion. Până când a fost finalizată achiziţia, acesta şi-a terminat mandatul şi a căzut pe umerii succesorului său, Enrique Peña Nieto, să se plimbe cu noua aeronavă. Construit pentru a putea transporta până la 80 de pasageri, avionul a venit dotat cu fotolii confortabile din piele, o sală de conferinţe şi un dormitor prezidenţial cu un pat enorm şi o baie personală.

Peña Nieto a folosit avionul în timpul mandatului său, dar aeronavă scăldată în lux a devenit repede subiectul preferat de campanie în 2018 al contracandidatului său, Andrés Manuel López Obrador. „Nici Obama n-a avut un avion ca acesta”, spunea Obrador în timpul campaniei, făcând din aeronavă un simbol al corupţiei guvernamentale. Promisiunea lui a fost simplă: să vândă avionul când va ajunge preşedinte şi să dea banii înapoi cetăţenilor. 

Vremea dilemelor

Andrés Manuel López Obrador a câştigat alegerile şi a încercat să se ţină de cuvânt. Imediat după ce s-a instalat în postul de preşedinte al Mexicului, administraţia sa a început să caute un cumpărător pentru aeronavă. În acest punct a apărut, de altfel, prima mare problemă - în mod previzibil, administraţia prezidenţială a aflat destul de repede că nu prea există o piaţă pentru avioane la mână a doua, făcute pe comandă şi cu un preţ de peste 200 de milioane de dolari. Alternativa imediată a ieşit repede din discuţie - ar fi costat mult prea mult ca statul mexican să investească în transformare aeronavei într-una de linie. 

Nicio tranzacţie nu a fost realizată, iar preşedinte Lopez Obrador a decis că administraţia sa nu va ceda şi nu va vinde avionul pentru un preţ redus. Avionul rămâne până astăzi parcat într-un hangar din Ciudad de México, dar dilemele ridicate de acesta nu s-au sfârşit aşa uşor.

Ideea care a făcut tot Mexicul să râdă

La începutul anului 2020, consilierii lui Lopez Obrador au venit cu o nouă idee pentru a stabili soarta avionului - o tombolă naţională. Ideea era seducător de simplă: orice cetăţean al Mexicului poate cumpără un bilet şi dacă numărul său va fi extras la tombolă atunci acesta va deveni proprietarul unui Boeing 787 făcut pe comandă şi de-abia folosit. Ideea n-a fost tocmai bine primită, un val de întrebări revărsându-se către palatul prezidenţial. Unde va parca avionul câştigătorul? Cine îl va pilota? Cine va avea grijă de el? Şi, mai ales, cine va plăti pentru toate aceste lucruri?

Lopez Obrador n-a avut un răspuns pentru toate întrebările ridicate, dar a oferit o soluţie parţială. „Statul mexican va oferi câştigătoruui servicii de mentenanţă gratuite a avionului pentru un an sau doi”, a spus acesta. Estimările guvernului pentru costurile de mentenanţă ajung la aproximativ 1,7 milioane de dolari anual. 

„Pare o glumă, pur şi simplu”, spunea un cetăţean din Mexico City în ianuarie pentru AFP. Nu era singurul care avea acest sentiment - tombola a devenit repede o glumă naţională, iar hashtag-ul #SiMeGanoElAvion (trad. #DacăVoiCâştigaAvionul) a devenit viral pe reţelele de socializare.  

O tombolă, dar fără avion

În faţa unei val de glume şi critici la nivel naţional, preşedintele a revenit asupra deciziei. Premiul nu va mai fi avionul, ci un echivalent simbolic al acestuia: aproape 100 de milioane de dolari, bani împărţiţi între 100 de norocoşi câştigători. Guvernul spera că va reuşi să vândă aproximativ 6 milioane de bilete la preţul de 500 de pesos (aproximativ 25 de dolari). Fondurile astfel colectate urmau să fie folosite pentru a-i plăti pe câştigători şi, dacă vor rămâne bani suplimentari, aceştia să fie folosiţi pentru a dona echipament medical sistemului public de sănătate. Vânzarea avionului dispăruse, însă, din planurile guvernului. 

După doi ani de eşecuri, guvernul părea să aibă un plan fezabil. Singura problemă părea, desigur, că scopul iniţial - vânzarea avionului - dispăruse complet de pe radar. Guvernul mexican a descoperit, însă, că se confruntă şi cu o a doua problemă: planul funcţiona doar dacă oamenii chiar cumpărau bilete la tombolă. Preţul de 500 de pesos pentru un bilet nu este tocmai accesibil într-un ţară unde statisticile oficiale arată că o gospodărie câştigă, în medie, 16,500 de pesos pe lună în 2018. 

În consecinţă, planul original de a organiza tombola în luna mai 2020 nu a fost dus la capăt din cauză că s-au vândut prea puţine bilete. Universul n-a aşteptat, însă, după planurile guvernului mexican, iar pandemia de coronavirus a lovit puternic societate mexicană: peste 675,000 de cazuri şi aproximativ 71,000 de decese au fost înregistrate până în prezent. Scopul tombolei s-a schimbat din nou - administraţia lui Lopez Obrador a anunţat că banii care rămân după împărţirea câştigurilor vor fi folosiţi în lupta împotriva pandemiei şi i-a îndemnat pe cetăţeni să participe în număr cât mai mare. Pe lângă şansa de a câştiga un milion de dolari, aceştia ar ajuta şi un sistem de sănătate greu încercat. 

Calculele finale ale unei aventuri stranii

Pe 11 septembrie, guvernul a anunţat că a vândut puţin sub 4,2 milioane de bilete, valoarea totală a acestora fiind în jur de 105 milioane de dolari. Aproximativ 100 de milioane vor fi date către cei 100 de câştigători ai tombolei care a avut loc marţi. Cu alte cuvinte, doar 5 milioane de dolari vor mai rămâne pentru a echipa sistemul public de sănătate. Dacă bani ar fi împărţiţi egal între cele 951 de spitale publice unde sunt trataţi pacienţi bolnavi de COVID-19, fiecare spital ar primi puţin sub 5,000 de dolari. Sau poate au noroc. Guvernul a introdus toate spitalele în tombolă, cumpărând aproximativ 1000 de bilete pentru fiecare unitate medicală pentru un preţ final de aproape 25 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, tot guvernul mexican plăteşte aproape un sfert din totalul banilor strânşi.  Dacă vreun spital va fi extras la tombolă, va folosi milionul de dolari câştigat pentru a cumpăra echipament medical.

Numerele câştigătoare au fost deja extrase marţi. Câştigătorii tombolei - organizată pentru a scăpa administraţia prezidenţială de un avion gigantic şi transformată într-o campanie de strângere de fonduri pentru lupta împotriva coronavirusului - vor fi anunţaţi în următoarele zile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite