Coreea de Nord reia testele cu rachetă lansând mai multe dispozitive cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord reia testele cu rachetă lansând mai multe dispozitive cu rază scurtă de acţiune

FOTO EPA-EFE (arhiva)

Coreea de Nord a testat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit unor informări transmise de Coreea de Sud. Oficialii citaţi de BBC spun că acestea ar fi fost lansate de pe peninsula Hodo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă vor fi confirmate, testele vor fi primele după ce în noiembrie 2017 Coreea de Nord a lansat ultima oară o rachetă balistică intercontinentală.
 
Luna trecută Phenianul anunţa că a testat o aşa numită nouă „armă ghidată tactic”, în contextul în care summitului de la Vietnam dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele SUA, Donald Trump, s-a încheiat fără un acord, însă cu promisiunile nordului că se vor încheia testele.
 
La acea dată, Trump părăsea summitul explicând că a primit o ofertă proastă din partea lui Kim Jong-un la Hanoi în februarie. Totuşi, testul unei asemenea rachete nu ar încălca promisiunea Coreei de Nord care a precizat doar că nu va testa rachete cu rază lungă sau nucleare.
 
Potrivit BBC, Phenianul devine iritat de insistenţa Washingtonului de a nu renunţa la sancţiunile economice complete până ce Kim Jong-un nu va face „paşi serioşi” de a închide progranul de arme nucleare.
 
„Suntem conştienţi de acţiunile Coreei de Nord din această seară. Vom continua să monitorizăm”, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
 
Coreea de Nord „a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune de pe peninsula Hobo, în apropiere de oraşul de coastă Wonsan, de la ora 09.06 până la 09.27” au declarat într-un comunicat oficialii de la Sud.
 
Aceştia au mai arăugat că rachetele au zburat între 70-200 de kilometri până ce au ajuns în Marea Japoniei.
 
Peninsula Hodo a mai funcţionat şi în trecut ca platformă de testare pebtry diferite tipuri de rachete nord-coreene.
 
Conform agenţiei de ştiri a Coreei de Nord (KCNA), în aprilie a fost testată o nouă „armă ghidată tactic”, eveniment la care a participat şi Kim Jong-un. Phenianul a transmis că arma va putea fi lansată de la sol, apă şi din aer. Deşi nu este clar dacă arma este o rachetă, cei mai mulţi observatori spun că probabil este vorba de o armă cu rază medie de acţiune.
 
Anul trecut, Kim Jong-un a declarat că va pune capăt testelor nucleare şi că nu va mai lansa alte rachete balistice intercontinentale. Totuşi, mai multe imagini din satelit arată că Phenianul îşi continuă activitatea nucleară şi că ar putea să-şi reproceseze metarialul radioactiv în combustibil pentru bombe.
 
În trecut, Coreea de Nord afirma că a dezvoltat o bombă nucleară îndeajuns de mică pentru a putea fi încarcată într-o rachetă cu rază lungă şi că rachetele lor balistice pot să ajungă pe teritoriul Statelor Unite.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: