Contribuţiile de asigurări sociale vor avea cote unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotizaţiile CAS plătite de angajaţi vor creşte, iar ale angajatorilor vor scădea, în 2008 În prezent, contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor la bugetele de asigurări sociale au

Cotizaţiile CAS plătite de angajaţi vor creşte, iar ale angajatorilor vor scădea, în 2008

În prezent, contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor la bugetele de asigurări sociale au cote diferite pentru şomaj, sănătate şi pensii. Fiscul pregăteşte o unificare a acestora, urmând să aplice o cotă unică pentru toate cele trei tipuri de contribuţii. Noul procentaj va fi cel ce se aplică acum la sănătate, respectiv 6,5% pentru angajat şi 6,75% pentru angajator, iar totalurile cumulate vor fi mai mari pentru angajaţi şi mai mici la angajatori faţă de cele aplicate în prezent.

Pentru asigurările sociale, angajaţii plătesc un total de 17% din salariu (din care 9,5% pentru pensii, 1% pentru şomaj şi 6,5% pentru sănătate), iar angajatorilor le revine o cotă de 28,5% (din care 9,5% pensii, 2,25% şomaj şi 6,75% pentru sănătate). La nivelul angajatorilor, se mai aplică şi o contribuţie cuprinsă între 0,4% şi 3,6% din fondul de salarii pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Potrivit proiectului de modificare a acestor contribuţii, care se află în analiza Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cota unică va fi cea aplicată acum la contribuţiile de sănătate, adică 6,5% la angajat şi 6,75% la angajator, la toate celelalte contribuţii. Ceea ce înseamnă că, spre exemplu, contribuţia pentru pensii va scădea de la 9,5% la 6,5% în cazul angajaţilor, respectiv de la 19,5% la 6,75% pentru angajatori. În schimb, contribuţia pentru şomaj va creşte de la 1% la 6,5% în cazul angajaţilor şi de la 2,25% la 6,75% pentru angajatori. De unde rezultă că la nivelul angajaţilor se va cumula un cuantum total al CAS de 19,5% (faţă de actualul 17%), iar la angajator - de 20,25% (faţă de 28,5% în prezent) din fondul de salarii.

Baza de calcul pentru CAS se va extinde Contribuţia de sănătate, care va fi luată ca "etalon", are cea mai extinsă bază. Acum, aceasta se plăteşte inclusiv pentru veniturile rezultate din drepturi de autor - dacă reprezintă singura sursă de venituri - sau profesii libere, în timp ce contribuţiile de pensii sau de şomaj nu se aplică la aceste categorii de venituri. Proiectul nu intervine şi asupra nivelului cotelor de contribuţii.

Contribuţia de sănătate se plăteşte pentru venituri din: salarii sau asimilate salariilor, activităţi independente, agricultură (dacă persoanele respective nu plătesc contribuţia pentru activităţi independente), indemnizaţii de şomaj, cedarea folosinţei bunurilor, dividende şi dobânzi, drepturi de proprietate intelectuală şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, dar numai în cazul în care nu sunt obţinute venituri din salarii sau activităţi independente, şi pensii.

Spre deosebire de baza de calcul a contribuţiei de sănătate, cea a pensiei este formată doar din salariile brute lunare, inclusiv sporurile şi adaosurile (indexări, al 13-lea salariu, premii anuale acordate salariaţilor, salarii de merit, drepturile în natură acordate salariaţilor, prime de vacanţă, prime date cu ocazia sărbătorilor religioase), precum şi din veniturile salariale ale celor cu funcţii elective, judecătoreşti şi ale celor angajaţi pe bază de convenţii civile de prestări servicii.

Reprezentanţii ANAF au comunicat ieri, pentru "Adevărul", că, pe baza experienţei pe care o deţine, consultantul va furniza o serie de recomandări privind revizuirea cadrului legal din România. Recomandările vor viza: armonizarea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale şi extinderea ei pe cât posibil; crearea unei declaraţii integrate şi simplificate; o distribuţie eficientă a rolurilor şi responsabilităţilor între ANAF şi Casele de Asigurări Sociale; aplicarea unor proceduri interne fiabile şi de sprijin reciproc între ANAF şi Casele de Asigurări Sociale; introducerea unor proceduri administrative mai favorabile pentru contribuabili; conformitatea cu cele mai bune practici internaţionale şi comunitare.

Normativul va fi la guvern luna viitoare

Măsura de armonizare a bazelor de calcul pentru contribuţii se numără printre obiectivele unui program de asistenţă tehnică finanţat de Banca Mondială. În cadrul programului, ANAF a selectat un consultant internaţional care trebuie să prezinte mai multe variante de unificare a bazei de calcul, până la sfârşitul lunii septembrie 2007. Pe baza propunerilor acestuia, ANAF va prezenta guvernului un proiect de act normativ. Contribuţiile de asigurări ar urma să fie plătite, potrivit proiectului de act normativ, începând de la 1 ianuarie 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite