Contestat în stradă, Bouteflika promite să convoace alegeri prezidenţiale anticipate dacă va obţine al cincilea mandat consecutiv de preşedinte al Algeriei

Contestat în stradă, Bouteflika promite să convoace alegeri prezidenţiale anticipate dacă va obţine al cincilea mandat consecutiv de preşedinte al Algeriei

Abdelaziz Bouteflika anuntându-şi candidatura la alegerile prezidenţiale din Algeria FOTO EPA-EFE

Preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, a dat publicităţii, duminică, o scrisoare adresată algerienilor, în care promite că în cazul în care va câştiga un nou mandat în luna aprilie va organiza apoi o conferinţă naţională independentă, iar aceasta va stabili o dată pentru alegeri prezidenţiale anticipate. La alegerile anticipate, el nu va candida.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate conform calendarului stabilit de conferinţa naţională independentă. Mă angajez să nu candidez la aceste alegeri care îmi vor asigura succesiunea în condiţii incontestabile de linişte, libertate şi transparenţă. Data acestor alegeri prezidenţiale anticipate va fi stabilită de conferinţa naţională“, se arată în scrisoarea lui Bouteflika, potrivit alg24.net.

Potrivit Ennahar TV, post citat de Reuters, Bouteflika a depus dosarul de candidatură, duminică, pentru un nou mandat la conducerea Algeriei. Însă există controverse în privinţa depunerii candidaturii. Şeful comisiei electorale, Abdelwahab Derbal, a declarat că fiecare candidat trebuie să se prezinte personal la Consiliul Constituţional, până duminică, la miezul nopţii, dacă vrea să îi fie valabilă candidatura. Duminică seară, şeful de campanie al lui Bouteflika, Abdelghani Zaalane, a fost cel care s-a prezentat la Consiliul Constituţional. El nu a discutat cu reprezentanţii mass-media.

În ultimele zile, în Algeria au avut loc manifestaţii masive împotriva candidaturii lui Bouteflika.

Abdelaziz Bouteflika, care a fost ales în 1999, a suferit un atac cerebral în 2013 şi, de atunci, a fost văzut rareori în public. La 10 februarie, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat printr-un comunicat de presă. Iniţiativa a fost primită cu indignare de algerieni, care au protestat în mai multe rânduri. 

Impresia generală este aceea că preşedintele în vârstă de 82 de ani este în incapacitate de a conduce, lăsând ţara pe mâinile armatei şi a elitei civile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: