Consiliul de Securitate al ONU a emis primul comunicat despre războiul din Ucraina. Au fost evitate cuvintele „conflict” şi „invazie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / EPA-EFE
Foto Arhivă / EPA-EFE

Consiliul de Securitate al ONU a emis sâmbătă primul său comunicat oficial privind războiul din Ucraina, însă nu au fost folosite cuvintele „război”, „conflict” sau „invazie”.

Comunicatul a „exprimat temerea profundă privind menţinerea păcii şi securităţii Ucrainei” şi a exprimat „sprijinul puternic” pentru secretarul general Antonio Guterres în a găsi o soluţie paşnică la „dispută”.

În plus, consiliul de Securitate a reamintit că toate statele membre şi-au asumat obligaţia de a-şi rezolva disputele internaţionale prin mijloace paşnice, sub Carta Naţiunile Unite.

Cu drept de veto în Consiliu, Rusia a blocat toate încercările anterioare de a adopta o declaraţie privind Ucraina.

Ambasadorul Mexicului la ONU, a cărui ţară a ajutat la conceperea declaraţiei, a fost întrebat despre critica referitoare la faptul că a durat două luni să facă acest demers şi că de-abia sprijină secretarul general al ONU.

Juan Ramon De La Fuente a precizat că trebuie să existe un început şi că acesta este „un prim pas care arată către direcţia bună”, scrie Digi24.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite