UPDATE Consiliul de Securitate al ONU discută astăzi situaţia din Siria, după intervenţia militară a Turciei. Primele perderi în tabăra turcilor şi a aliaţilor săi  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să examineze astăzi situaţia umanitară din regiunea siriană Afrin condusă de kurzi, în urma unei operaţiuni împotriva acestora a trupelor şi aviaţiei turce.

Diplomaţi acreditaţi la ONU spun că discuţiile cu uşile închise au fost convocate la cererea Franţei, urmând să mai fie examinată şi campania militară a guvernului sirian contra opoziţiei din câteva provincii.

 Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a declarat că ţara sa este profund îngrijorată de „degradarea brutală a situaţiei” din Afrin, unde se estimează că aproximativ 20 de oameni au fost ucişi în primele 24 de ore ale operaţiunii turce, care a început pe 20 ianuarie.

Jean-Yves Le Drian a condamnat bombardamentele efectuate de către regimul sirian în provincia Idlib şi a solicitat accesul imediat pentru asistenţa umanitară în provincia estică Ghouta, întrucât 400.000 de persoane se confruntă cu o situaţie critică.

Primele pierderi pentru turci

Unităţile Populare de Protecţie( YPG) au distrus cinci vehicule blindate ale armatei turce, potrivit agenţiei kurde  Firat.

Aceasta a difuzat imagini video luate în preajma localităţii Kurdo din districtul Bilbile, provincia Afrin. Alte patru blindate , potrivit aceleiaşi surse, au fost distruse în apropiere de Dikmetash şi Tal Rifat. În zonă, transmite agenţia, au loc lupte grele între părţile beligerante.

Miliţiile kurde anunţă, de asemenea, moartea a patru militari turci şi 10 membri ai formaţiunilor aliate ale Ankarei, Armata Siriană Liberă.

O rachetă a fost lansată luni din regiunea siriană Afrin şi a lovit o tabără din Turcia, unde se află soldaţi ai Armatei Siriele Libere, ucigând doi oameni şi rănind 12, informează Reuters.

Ştirea privind incidentul din apropierea graniţei a fost transmisă de agenţia Dogan.

Aparent, cei ucişi sunt membri ai Armatei Siriele Libere, care sunt implicaţi în operaţiune.

Turcia a lansat atacuri aeriene şi operaţiuni militare terestre asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin.

Măsura a fost luată de către regimul Recep Erdogan după ce SUA au anunţat un plan de creare a unei "forţe pentru protecţia frontierelor", în scopul apărării teritoriilor din nordul Siriei aflate sub controlul grupurilor insurgente kurde susţinute de Statele Unite. Turcia consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, duminică, faptul că operaţiunea militară din provincia siriană Afrin va fi încheiată "în foarte scurt timp", relatează site-ul agenţiei Anadolu.

 "Forţele noastre armate vor finaliza în curând operaţiunea din Afrin ... se vor asigura că teroriştii fug din Afrin. Este o problemă naţională. Vom strivi pe oricine se va opune. Nu există compromisuri sau o toleranţă în această privinţă. În ultimii 15 ani, am tot spus <<Într-o noapte, putem ajunge prin surprindere>>. Am aşteptat, am aşteptat şi am făcut asta în cele din urmă. Avem mult mai multe lucruri de făcut", a spus Erdogan în cadrul unui discurs în oraşul Bursa.

Preşedintele Turciei a subliniat faptul că populaţia din provincia Afrin este formată din arabi (55%), kurzi (35%) şi turkmeni (6-7%).

"Acum scopul este să predăm (provincia) Afrin adevăraţilor conducători. Care este scopul nostru? Avem 3,5 milioane de cetăţeni sirieni pe teritoriile noastre. Vrem să îi trimitem înapoi în ţările lor", a mai spus Erdogan.

Potrivit armatei Turciei, oraşele Kilis şi Hatay aflate de-a lungul graniţei cu Siria sunt în raza de acţiune a grupării YPG/PYD. Gruparea kurdă ar depinde de provincia Afrin pentru a crea conexiuni către Marea Mediterană din nord-vestul Siriei.

SUA cer Turciei „să dea dovadă de reţinere“

Statele Unite ale Americii (SUA) au făcut apel la aliatul lor Turcia ''să dea dovadă de reţinere'' în Siria, unde au intrat duminică militari turci, relatează AFP şi Reuters.

''Facem apel la Turcia să dea dovadă de reţinere, să se asigure că operaţiunile sale militare sunt pe o rază de acţiune şi de o durată limitate şi să evite în mod riguros orice victimă civilă'', a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

În comunicat se precizează că secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat la telefon sâmbătă cu omologii săi din Turcia şi Rusia, exprimându-şi preocuparea în legătură cu situaţia creată ca urmare a operaţiunii Ankarei în nordul Siriei.

Duminică, în nordul Siriei au intrat militari turci, în cea de-a doua zi a unei ofensive lansate de către Ankara împotriva miliţiei kurde siriene YPG (Unităţile de apărare a poporului).

Ofensiva turcă, denumită ''Ramura de măslin'', riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington: SUA susţin de fapt o coaliţie arabo-kurdă, din care fac parte YPG, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Kurzii sirieni fac apel la sprijin din partea SUA împotriva operaţiunii turce din Siria

Kurzii sirieni au făcut apel luni la coaliţia internaţională sub comanda SUA ce luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) ''să-şi asume responsabilităţile'' în ce priveşte ofensiva militară turcă împotriva enclavei Afrin din nordul Siriei, ofensivă lansată de Ankara acum trei zile, relatează AFP.

„Coaliţia internaţională, partenerul nostru în lupta împotriva terorismului (...), este chemată să-şi asume responsabilităţile în legătură cu forţele noastre şi poporul nostru din Afrin“, au indicat într-un comunicat Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de către coaliţia internaţională.

În opinia FDS, ofensiva turcă în Afrin este ''un sprijin clar'' pentru gruparea Stat Islamic. ''În pofida pierderii principalelor sale bastioane'', gruparea jihadistă ''îşi menţine o forţă ce nu este de neglijat'', se afirmă în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al FDS, Kino Gabriel, a anunţat într-o conferinţă de presă că FDS studiază posibilitatea trimiterii de întăriri în Afrin pentru a ajuta la respingerea atacului Ankarei.

„Studiem posibilitatea trimiterii mai multor forţe militare în Afrin“, a declarat Kino Gabriel, făcând apel la eforturi internaţionale pentru a opri ofensiva Turciei din nordul Siriei.

 Manifestaţii pro-kurzi la Ankara şi Istanbul

Poliţia turcă a folosit duminică spray-uri cu piper pentru a-i dispersa pe protestatarii pro-kurzi la Ankara şi Istanbul, reţinând cel puţin 12 persoane la Istanbul, relatează Reuters.

Protestatarii demonstrau împotriva operaţiunii pe care Turcia o întreprinde în provincia siriană Afrin (nord) împotriva miliţiei kurde siriene YPG, susţinută de către SUA.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a avertizat anterior pe susţinătorii opoziţiei pro-kurde să nu protesteze faţă de operaţiunea militară turcă din Afrin, precizând că forţele de securitate vor interveni dacă ei vor încerca să demonstreze. 

Ce urmăreşte Erdogan

Prin operaţiunea denumită ”Ramura de măslin”, Ankara tinde să readucă în actualitate sangeacul de Alexandretta, regiune istorică a Impreriului Otoman, afirmă Nuri Mahmud, reprezentant al detaşamentelor de autoapărare a kurzilor ((YPG), într-o declaraţie pentru RIA Novosti

Turcia invocă, la nivel oficial, lupta împotriva terorismului. ”Acum ei se pregătesc să creeze baze militare, va fi un proiect de genul sangeacului de Alexandretta”, a spus interlocutorul.

Unitatea teritorial-administrativă amintită a fost creată de Osmani după cucerirea Siriei, iar apoi, în 1920, când Imperiul lor s-a destrămat, regiunea a trecut sub mandatul francez asupra Siriei.

Mahmud a adăugat că acum militarii turci sunt cantonaţi în oraşele siriene Azaz, Al-Bab şi Jarablus, ”ocupate de curând”. În 2016-2017 Ankara, împreună cu aliaţii ei din opoziţia siriană, a purtat în această zonă lupte cu gruparea teroristă ISIS.

Mandate de arestare pentru "propagandă" în legătură cu ofensiva din Siria

Autorităţile turce au emis luni mandate de arestare pentru 35 de persoane care ar fi făcut "propagandă teroristă" pe reţelele sociale împotriva ofensivei pe care o duce Ankara la adresa unei miliţii kurde în Siria, scrie AFP.

Potrivit canalului de televiziune public TRT, aceste mandate de arestare au fost date pentru 18 persoane la Istanbul şi 17 la Diyarbakir, oraş din sud-est cu o majoritate kurdă, unde opt suspecţi au fost reţinuţi dimineaţă.

Aceste persoane sunt suspectate că au făcut "propagandă" în favoarea Unităţii de protecţie a poporului (YPG), o miliţie kurdă siriană împotriva căreia Ankara duce de sâmbătă o ofensivă în regiunea Afrine. 

Ankara consideră YPG "o organizaţie teroristă", legată îndeaproape de Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care duce o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc din 1984. 

Însă YPG sunt susţinuţi de Statele Unite, care văd în această miliţie o forţă combatantă eficace pentru a lupta împotriva grupării Stat islamic (EI). 

De altfel, un procuror din Istanbul a deschis luni o anchetă împotriva a 57 de persoane suspectate de "propagandă teroristă", de "incitare la ură" sau "insultă la adresa preşedintelui" pe Twitter, în legătură cu operaţiunea din Siria, potrivit agenţiei de presă Anadolu. 

Reţelele sociale sunt supravegheate în mod special  în Turcia, care se clasează în fruntea statelor care cer blocarea postărilor pe Twitter. 

Potrivit TRT, procurorul general din Van a deschis o anchetă privind patru deputaţi din principalul partid pro-kurd din Turcia, HDP, care au chemat la manifestări împotriva ofensivei turce.  

Poliţia turcă a împiedicat duminică două manifestări împotriva operaţiunii, una la Istanbul, unde şapte persoane au fost arestate, şi alta la Diyarbakir.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prevenit duminică că oricine manifestează împotriva ofensivei la apelul HDP va plăti "un preţ foarte scump". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite