Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluţie prin care i se cere Israelului să oprească colonizarea din Cisiordania

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluţie prin care i se cere Israelului să oprească colonizarea din Cisiordania

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat vineri seara o rezoluţie prin care se solicită liderilor israelieni să pună capăt construirii ilegale de colonii evreieşti în Teritoriile Palestiniene, după ce Statele Unite au refuzat să blocheze prin veto rezoluţia, în ciuda acuzaţiilor lansate de Tel Aviv şi de republicanul Donald Trump, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii din Noua Zeelandă, Malaezia, Venezuela şi Senegal au înaintat rezoluţia pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, la doar o zi după ce egiptenii au retras textul rezoluţiei la presiunea Israelului şi a republicanului Donald Trump. Acesta din urmă a solicitat ambasadoarei americane să blocheze prin veto rezoluţia care condamnă practica controversată şi finanţată de Tel Aviv.

Rezoluţia a trecut cu 14 voturi ”în favoare” şi a fost întâmpinată cu ropote de aplauze, după ce ambasadoarea americană s-a abţinut de la vot.

Este prima rezoluţie din ultimii opt ani adoptată de Consiliul de Securitate cu privire la relaţia complicată dintre Israel şi Palestina.

Textul rezoluţiei propuse prevedea „încetarea imediată şi completă a tuturor activităţilor de colonizare israeliană în teritoriu palestinian, incluzând estul Ierusalimului”, notând că ridicarea de colonii noi în Cisiordania „nu are nicio bază legală şi constituie o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale”.
 
Actuala conducere a Israelului a continuat politica veche de mai bine de jumătate de secol de a construi în colonii evreieşti în Cisiordania - guvernată de facto de Autoritatea Palestiniană – care se întrepătrund cu aşezările arabe şi scad şansele reale de aplicare a unei soluţii bistatale în cadrul conflictului israelo-palestinian. 

Miniştrii israelieni au reacţionat faţă de adoptarea rezoluţiei, susţinând că reprezentanţii Statelor Unite au decis să abandoneze Israelul.

În semn de protest, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Noua Zeelandă şi Senegal, singurele dintre ţările iniţiatoare cu care statul iudaic are relaţii diplomatice.

În schimb, ambasadoarea americană pe lângă Naţiunile Unite, Samantha Power, a explicat că continuarea programului de colonizare subminează securitatea naţională a Israelului.

De asemenea, aceasta a explicat că liderii israelieni nu pot vorbi despre soluţia celor două state şi să finanţeze în acelaşi timp colonizarea ilegală a Palestinei.

Rezoluţia ar fi trebuit votată joi, însă a fost retrasă de delegaţia egipteană - care a propus-o iniţial - după ce preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a intervenit pe lângă şeful statului egiptean Abdel Fateh al-Sisi, la cererea guvernului israelian. 

Mulţi analişti văd în acest gest drept o „palmă” finală dată de preşedintele american Barack Obama guvernului Netanyahu, înainte de sfârşitul mandatului prezidenţial, în timpul căreia relaţiile dintre cele două stat tradiţional aliate s-au înrăutăţit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: