Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie care cere să fie luate „toate măsurile“ împotriva Statului Islamic

Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie care cere să fie luate „toate măsurile“ împotriva Statului Islamic

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema rezoluţiei depuse de Franţa împotriva SI FOTO UN Photo/Amanda Voisard

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia depusă de Franţa care cere să fie luate „toate măsurile necesare“ în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), la o săptămână după atentatele de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi, relatează BBC News Online.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentul propus de Franţa cere tuturor statelor membre ONU să „ia toate măsurile necesare“ în lupta împotriva grupării Statul Islamic, care a revendicat atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

Gruparea teroristă a revendicat de asemenea atacuri mortale comise luna aceasta în Liban, în timp ce un grup afiliat SI a anunţat că a doborât un avion rus de pasageri în Egipt, în octombrie.

Rezoluţia 2.249 adoptată de Consiliul de Securitate în noaptea de vineri spre sâmbătă condamnă de asemenea atacurile recente din Sousse (Tunisia) şi Ankara (Turcia).

Consiliul de Securitate al ONU cere statelor membre să distrugă fieful grupării Statul Islamic şi al altor organizaţii militante din Irak şi Siria.

Documentul subliniază de asemenea că statele membre ar trebui „să-şi dubleze şi să-şi coordoneze eforturile în vederea prevenirii şi eliminării atacurilor teroriste“.

Cu toate acestea, rezoluţia nu invocă Capitolul VII din Carta ONU, care autorizează explicit folosirea forţei.

Franţa şi Rusia au argumentat însă că acţiunea militară este justificată prin dreptul ţărilor la autoapărare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările