Consilier prezidenţial turc: Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat ignorând Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedintele turc se întâlneşte vineri la Soci cu omologul său rus la mai puţin de trei săptămâni de când au avut discuţii la Teheran cu preşedintele iranian şi în contextul în care Turcia a mediat reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră în urma blocadei prilejuită de invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

Fahrettin Altun, directorul de comunicare al administraţiei prezidenţiale a Turciei, a apreciat că încheierea acordului privind exporturile de cereale dovedeşte succesul eforturilor de mediere ale Turciei, membră NATO, fiind şi o confirmare a canalelor diplomatice directe dintre cei doi lideri. El a criticat rolul jucat de alte ţări în această privinţă.

„Adevărul este că unii dintre prietenii noştri nu doresc ca războiul să se încheie. Ei varsă lacrimi de crocodil”, a declarat Atun pentru Reuters, precizând că o parte dintre aceştia încearcă activ să submineze eforturile Turciei. El nu a specificat care sunt aceste ţări.

„Comunitatea internaţională nu poate încheia războiul din Ucraina ignorând Rusia. Diplomaţia şi pacea trebuie să prevaleze”, a spus el.

Turcia menţine relaţii destul de bune cu ambele ţări, şi cu toate că a denunţat invazia rusă în Ucraina şi a furnizat arme Ucrainei s-a distanţat de aliaţii occidentali refuzând să se alăture sancţiunilor economice impuse Rusiei.

„Căutăm să valorificăm relaţiile Turciei cu Rusia şi Ucraina pentru a ne croi o  cale către o soluţie mutual acceptabilă”, a spus el.

Între Rusia şi Turcia există o cooperare strânsă în privinţa aprovizionării cu energie, dar şi o competiţie la nivel militar în Siria, Libia şi Azerbaidjan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite