Congresmenii au hotărât: SUA se retrag din Irak până în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a aprobat retragerea trupelor americane din Irak până la cel târziu 31 martie 2008. Deblocarea a 124 miliarde de dolari pentru finanţarea operaţiunilor militare din

Camera Reprezentanţilor a aprobat retragerea trupelor americane din Irak până la cel târziu 31 martie 2008. Deblocarea a 124 miliarde de dolari pentru finanţarea operaţiunilor militare din Afganistan şi Irak este condiţionată de respectarea acestui termen-limită.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 218 voturi pentru, 208 împotrivă şi 2 abţineri. "Bătălia" s-a dus pe linie de partid, doar doi republicani votând în favoarea proiectului şi 13 democraţi împotrivă. Proiectul va fi prezentat în faţa Senatului şi, dacă va fi adoptat, va deschide calea unei confruntări de amploare între Congresul american şi preşedintele ţării. Bush a ameninţat în repetate rânduri că va recurge la dreptul său la veto pentru a se opune acestei legi. Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Dana Perino, a calificat această lege drept una "dezamăgitoare, care condamnă SUA la eşec în Irak". Planul iniţial al Camerei Reprezentanţilor prevedea august 2008 ca deadline obligatoriu pentru retragerea definitivă a trupelor americane din Irak, dar Senatul a propus martie 2008. Reprezentanţii Camerei au acceptat termenul propus de Senat, într-un efort de a înlesni drumul proiectului de lege din Congres spre Biroul Oval. Deşi democraţii deţin controlul asupra ambelor Camere ale Congresului, ei nu au suficiente voturi pentru a respinge un eventual veto prezidenţial. În condiţiile în care Bush va recurge la dreptul de veto, fiind lipsit de sprijinul Congresului, se va vedea nevoit să găsească modalităţi provizorii pentru finanţarea campaniei militare din Irak, cel puţin până la vară.

Pro şi contra plecării trupelor

Reacţiile la aflarea veştii privind promulgarea legii au fost variate. Dacă republicanii văd în data începerii retragerii trupelor o veritabilă înfrângere, o încurajare pentru Al-Qaida, liderii democraţilor, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, consideră că retragerea trupelor din Irak va da posibilitate SUA "să se concentreze pe câştigarea războiului împotriva terorismului, pentru că terorismul reprezintă adevărata ameninţare la adresa poporului american".

Aflat într-o vizită în Iran, Hoshyar Zebari, ministrul de externe irakian, a criticat decizia Camerei Reprezentanţilor, comentând pentru BBC că "eforturile Congresului de a stabili luna octombrie ca dată pentru începerea retragerii trupelor este una care nu contribuie la securitatea şi dezvoltarea politică a Irakului".

Bilanţ negru

Întrebarea este de ce luptă soldatul american în Irak. Mai ales dacă e de prin Honduras. O pun mai mult familiile care primesc acasă un sicriu înstelat şi îndungat. Din când în când o mai pune şi presa, deşi nu e tocmai corectă politic. Ce importanţă are dacă sunt bărbaţi sau femei? Dacă sunt afro-americani sau hispanici? Toţi purtau aceeaşi uniformă, cel mai puternic integrator al melting pot-ului american.

Ce importanţă are şi dacă nu sunt fii ai reprezentanţilor din Congres? Din raţiuni politice, democraţii pun această întrebare abia acum, după ce chiar unii dintre ei au votat atacul din 2003 fără perspectiva remuşcărilor din 2007-2008.

Un ultim sondaj de opinie din SUA arată că 55% din americani sunt în favoarea stabilirii unui calendar al retragerii trupelor din Irak. Doar puţini peste jumătate, aşa că ambele tabere îl pot folosi ca argument.

La întrebări mai fine, tot mai mulţi americani consideră imposibilă o victorie în Irak, de vreme ce, conform www.globalsecurity.org, numărul americanilor ucişi în Irak era ieri de 3.378, iar al răniţilor, de 24.645.

Peste numerele seci, vin imaginile zilnice cu victimele atentatelor, apoi rapoartele asupra tratamentului acordat veteranilor şi scandalurile cu deturnarea sau alocarea preferenţială a fondurilor de reconstrucţie. Şi totuşi, cutia Pandorei spartă fiind, ce va rămâne după americani în Irak? Au scăpat irakienii măcar de ameninţările de pe vremea lui Saddam?

Al-Qaida va vedea în asta ziua în care Camera Reprezentanţilor a aruncat prosopul
Jerry Lewis
Congresman republican

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite