Conflictul din Siria se transformă într-un război prin interpuşi între Statele Unite şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama şi Vladimir Putin sunt acuzaţi că poartă un război prin interpuşi în Siria FOTO AP
Barack Obama şi Vladimir Putin sunt acuzaţi că poartă un război prin interpuşi în Siria FOTO AP

Conflictul militar din Siria ar reprezinta de fapt un „război prin interpuşi/proxy-war“ între Rusia şi Statele Unite ale Americii, fiecare dintre cele două puteri mondiale alimentând părţile combatante, notează CNN. Chinezii sunt de aceeaşi părere, avertizând că cele două puteri mondiale pun în practică un Război Rece pe scena siriană, criza de acolo neputând fi rezolvată altfel decât printr-un dialog pacifist.

În cea mai recentă manevră, Statele Unite au trimis 50 de tone de armament destinate grupurilor insurgente din nordul Siriei, în cadrul eforturilor de susţinere a opoziţiei siriene. Această decizie a fost luată după ce Rusia a executat mai multe atacuri aeriene în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, sub pretextul că încearcă să distrugă gruparea teroristă Stat Islamic, notează Mediafax.

CNN menţionează că Siria reprezintă un punct critic în acest moment. Din ce în ce mai mulţi civili sunt ucişi în fiecare zi, iar milioane de refugiaţi au fugit în alte ţări. Iar gruparea teroristă ISIS reprezintă o altă ameninţare mortală.

SUA au paraşutat 50 de tone de armament grupurilor insurgente

Luni, avioane americane au paraşutat 50 de tone de muniţie destinată grupurilor insurgente din nordul Siriei, în cadrul eforturilor de susţinere a opoziţiei siriene. Misiunea a fost efectuată cu avioane de tip C-17, escortate de aeronave de vânătoare. Muniţia - armament uşor şi grenade - a fost lansată în provincia Hasakah, situată în nordul Siriei, fiind destinată grupului insurgent Coaliţia Arabă Siriană.

Întregul armament a fost recuperat în condiţii bune de forţele insurgente, a declarat un oficial american.

SUA au încercat să antreneze rebelii sirieni

Autorităţile americane au pus bazele unui program de 500 de milioane de dolari pentru a-i antrena şi echipa militar pe rebelii sirieni, însă programul nu s-a dovedit unul de succes. „A fost un eşec total din multe puncte de vedere. Statele Unite au încercat să-i controleze pe aceşti luptători, spunându-le că trebuie să se concentreze pe lupta împotriva ISIS. Însă, dacă vorbeşti cu orice sirian, acesta îţi va spune că vrea să scape de Statul Islamic, dar în acelaşi timp îşi doreşte să scape de regimul lui Bashar al-Assad“, a declarat corespondentul CNN Arwa Damon. 

Pentagonul a anunţat deja „întreruperea temporară“ a transferului de luptători-candidaţi din Siria în centre de antrenament din Iordania şi Turcia. Aproximativ 150 de luptători ai opoziţiei aflaţi în unităţi de antrenament îşi vor încheia instrucţia, afirmă oficiali americani. „Antrenarea a mii de infanterişti nu a constituit o metodă bună, cred că a devenit destul de evident acest lucru acum“, a precizat un alt oficial al Administraţiei Obama, citat de publicaţia The New York Times.

Luna trecută, doar „patru sau cinci“ rebeli antrenaţi se aflau pe câmpul de luptă din Siria, în condiţiile în care programul, implementat în decembrie 2014, ar fi trebuit să antreneze 5.400 de luptători anual şi 15.000 în următorii trei ani, potrivit Mediafax.

Rusia încearcă să-l sprijine pe Bashar al-Assad cu atacuri aeriene

În urmă cu două săptămâni, Rusia a luat prin surprindere o lume întreagă, când a decis să lanseze primele atacuri aeriene în Siria. Avioane de vânătoare ruseşti au început din 30 septembrie să efectueze atacuri aeriene în provincii din centrul şi nord-vestul Siriei - culoare către fiefuri ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

China acuză SUA şi Rusia că duc un Război Rece în Siria

O publicaţie de top din China a acuzat marţi şi Statele Unite ale Americii şi Rusia că repun în scenă Războiul Rece prin acţiunile lor militare din Siria. Chinezii spun că cele două ţări trebuie să realizeze faptul că acea perioadă s-a încheiat şi că ar trebui să insiste pentru un dialog pacifist.

„People's Daily“, publicaţia oficială a Partidului Comunist chinez, a notat într-un editorial că Statele Unite şi Rusia par a se folosi de Siria ca de un interpus într-o competiţie militară şi diplomatică, la fel ca în timpul Războiului Rece, scrie Reuters. „Statele Unite şi Uniunea Sovietică s-au folosit de tot felul de acţiuni diplomatice, economice şi militare pe teritoriul unor terţe ţări, au intrat în jocuri «după faptă şi răsplată» pentru a-şi mări influenţa. Totul este o scenetă din Războiul Rece“, se arată în editorialul din „People's Daily“. „Acum suntem în secolul al XXI-lea, iar oamenii trebuie să înţeleagă asta“, adaugă editorialul.

Deşi China votează, în general, cu Rusia în ceea ce priveşte Siria, ţara şi-a exprimat îngrijorarea despre problemele interne ale Siriei şi solicită, în mod repetat, o soluţie politică.

Potrivit „People's Daily“, nimeni n-ar trebui să stea pe tuşă în timp ce Siria devine un război prin interpuşi, iar eforturile de a ajunge la o înţelegere paşnică nu ar trebui tărăgănate. „Comunitatea internaţională, în special ţările puternice cu multă influenţă, trebuie să recunoască complet nevoia critică, urgentă, de a ajunge la o soluţie politică privind criza din Siria.“

Editorialul a fost publicat sub pseudonimul „Zhong Sheng“ care înseamnă „Vocea Chinei“, folosit deseori pentru a oferi puncte de vedere privind politica externă.

China, un jucător diplomatic de mică anvergură în Orientul Mijlociu, în ciuda dependenţei de regiune pentru petrol, a avertizat în mod repetat că acţiunea militară nu poate rezolva criza, conchide Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite