Confesiunile unui hacker politic: spionaj, manipulări şi dezinformări care au câştigat alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andres Sepulveda (în centrul imaginii) dezvăluie în special cum l-a ajutat pe Enrique Pena Nieto să ajungă la putere în Mexic FOTO eltiempo.com
Andres Sepulveda (în centrul imaginii) dezvăluie în special cum l-a ajutat pe Enrique Pena Nieto să ajungă la putere în Mexic FOTO eltiempo.com

Dacă nu ar fi apărut scandalul Panama Papers, confesiunile lui Andres Sepulveda ar fi ţinut prima pagină a mai multor publicaţii din lumea întreagă. Povestea sa este una senzaţională. Contactat de jurnalişti ai publicaţiei Bloomberg, hackerul columbian a dezvăluit metodele murdare prin care a influenţat zeci de alegeri în ţări din America Latină, ajutându-l în special pe preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, să ajungă la putere.

Aflat într-o închisoare din Bogota, în Columbia, hackerul Andres Sepulveda, în vârstă de 31 de ani, le-a relatat jurnaliştilor Jordan Robertson, Michael Riley şi Andrew Willis cum a fost implicat timp de opt ani în acţiuni de manipulare a opiniei publice, de interceptare, de infiltrare şi de piraterie cibernetică la cel mai înalt nivel. El spune că a lucrat doar pentru lideri de dreapta din America Latină, pentru că motivaţia sa era în primul rând politică, apoi financiară. În opinia sa, stânga nu a făcut altceva decât să aducă numeroase ţări în pragul dezastrului.

Cariera de hacker a lui Andres Sepulveda a început în 2005, cu furt de date şi informaţii în timpul unei campanii electorale, scrie Bloomberg. El a fost remarcat de consultantul politic venezuelean Juan Jose Rendon, care l-a angajat pentru numeroase „campanii murdare“ în favoarea unor partide conservatoare din America Latină. Hackerul columbian susţine că a participat din umbră la campanii electorale din Nicaragua, Panama, Honduras, Salvador, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Venezuela şi Mexic. În aceste ţări, el a călătorit mereu cu paşapoarte false, a operat la distanţă de staffurile de campanie şi a fost plătit doar cash.

„Treaba mea era să fac publice activităţile murdare ale unor candidaţi, să efectuez operaţiuni de manipulare psihologică, de propagandă neagră, să lansez zvonuri, adică să fac toată partea sumbră a politicii pe care nimeni nu şi-o poate imagina“, mărturiseşte Andres Sepulveda.

Consultantul politic Juan Jose Rendon FOTO Bloomberg

Consultantul politic Juan Jose Rendon FOTO Bloomberg

Unele campanii au avut succes, altele nu. În Columbia, candidatul pentru care a lucrat a câştigat în 2006, dar a pierdut opt ani mai târziu. Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, ales în 2013, a beneficiat de asemenea de serviciile sale, dezvăluie hackerul columbian. Dar marele său regret este că nu a reuşit să împiedice victoria lui Hugo Chavez în alegerile din 2012, în pofida piratării contului de Twitter asociat defunctului preşedinte venezuelean.

Cele mai răsunătoare dezvăluiri pun în lumină ascensiunea spre putere a preşedintelui mexican Enrique Pena Nieto. Potrivit lui Selpuveda, firma lui Rendon a beneficiat, în timpul campaniei prezidenţiale din 2012, de 600.000 de dolari din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI) al actualului preşedinte al Mexicului pentru a submina campaniile adversarilor. În acest sens, hackerul columbian manipula mediile sociale prin difuzarea unor informaţii false, infiltra viruşi în calculatoarele unor rivali politici şi le spiona telefoanele şi e-mailurile. După 12 ani de opoziţie, candidatul PRI a reuşit în cele din urmă să câştige alegerile prezidenţiale.

image

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto FOT eldemocrata.com

Dezvăluirile hackerului politic au mişcat opinia public mexicană. Fostul candidat la preşedinţia Mexicului Lopez Labrador s-a declarat convins, pe contul său de Facebook, că a fost spionat în timpul campaniilor din 2006 şi 2012. La rândul său, Jesus Zambrano, preşedintele Camerei Deputaţilor şi un apropiat al lui Lopez Labrador, a cerut ca autorităţile judiciare mexicane să ancheteze asupra acestor dezvăluiri.

În schimb, stafful lui Pena Nieto a dezminţit că ar fi apelat la serviciile lui Juan Jose Rendon şi ar fi recrutat hackeri pentru a spiona rivali politici în timpul campaniei prezidenţiale din 2012. „Respingem, de asemenea, metodele descrise în articol“, se arată într-un comunicat al serviciilor preşedintelui mexican.

Andres Sepulveda a fost plasat în detenţie acum doi ani pentru că a efectuat acţiuni de spionaj în scopul subminării dialogului de pace între Guvernul columbian  şi gherila FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia). În prezent, hackerul columbian colaborează cu justiţia din ţara sa în dosare de trafic de droguri în schimbul reducerii pedepsei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite