Conferinţa ONU privind schimbările climatice: Statele au căzut de acord asupra regulilor implementării unui acord climatic global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 200 de state au reuşit să depăşească diviziunile politice, sâmbătă seară, şi au căzut de acord asupra implementării unui acord climatic global, însă criticii spun că nu este suficient de ambiţios pentru a preveni efectele periculoase ale încălzirii globale.

După două săptămâni de discuţii în oraşul polonez Katowice, ţările participante la Conferinţa ONU privind schimbările climatice au ajuns în sfârşit la un consens privind un cadru mai detaliat pentru Acordul de la Paris din 2015, care îşi propune să frâneze o creştere medie a temperaturii globale la „mult sub” 2 grade Celsius, deasupra nivelurilor de dinaintea industrializării.

„Nu este uşor să ne înţelegem pe un acord care este atât de detaliat şi tehnic. Prin acest pachet, aţi făcut o mie de mici paşi înainte împreună. Puteţi să vă simţiţi mândri,” le-a spus preşedintele polonez al discuţiilor Michal Kurtyka delegaţilor.

Înainte de începerea discuţiilor, mulţi s-au aşteptat că acordul nu va fi suficient de solid pe cât ar trebui. Unitatea care a susţinut discuţiile de la Paris a fost fragmentată şi preşedintele american Donald Trump intenţionează să retragă Statele Unite-care se numără printre ţările ce poluează cel mai mult planeta-din Acord. SUA şi-au reexprimat, la summit-ul G20 din Argentina, decizia de a se retrage din Acordul de la Paris şi angajamentul de a folosi toate resursele de energie. Ceilalţi membri G20, inclusiv China, ţara care poluează cel mai mult la nivel global, şi-au reafirmat angajamentul faţă de implementarea Acordului.

În al doisprezecelea ceas, miniştrii au reuşit să depăşească impasul dintre Brazilia şi alte state privind normele de monitorizare a creditelor de carbon, amânând cea mai mare parte a discuţiilor pe aceasta temă pentru anul viitor.

Miniştrii au ajuns la un regulament de 156 de pagini, care este împărţit pe teme, precum felul în care ţările vor raporta şi monitoriza angajamentele lor naţionale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi cum îşi vor actualiza planurile privind aceste emisii.

Nu toată lumea este mulţumită de tot ceea ce s-a stabilit, însă procesul este încă în desfăşurare şi poate fi dezvoltat şi îmbunătăţit, au declarat câţiva miniştri pentru Reuters.

„Deşi unele elemente ale regulamentului încă trebuie elaborate, el  reprezintă un fundament pentru întărirea Acordului de la Paris şi ar putea ajuta la reintrarea SUA în Acord în timpul unei alte administraţii prezidenţiale,” a spus Alden Meyer de la UCS. (Uniunea oamenilor de ştiinţă)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite