Condoleezza Rice, pusă la zid

Un raport al experţilor în probleme de politică externă o acuză pe Rice de proasta administrare a Departamentului de Stat Condoleezza a primit critici aspre pentru modul în care conduce

Un raport al experţilor în probleme de politică externă o acuză pe Rice de proasta administrare a Departamentului de Stat

Condoleezza a primit critici aspre pentru modul în care conduce Departamentul de Stat de peste Ocean, într-un document realizat de Consiliul de Politică Externă. Raportul, elaborat de organismul independent din care fac parte foşti ambasadori şi actuali diplomaţi, a atras atenţia asupra lipsei drastice de personal, în prezent Departamentul de Stat înregistrând un deficit de 1.100 de angajaţi.

Problema este agravată de necesarul de personal în continuă creştere pentru ţări ca Irak, Afganistan şi alte "zone cu probleme". Toate posturile şi programele create în perioada 2001-2005 au fost destinate acestor regiuni, subliniază raportul. O altă problemă scoasă în evidenţă este moralul extrem de scăzut al diplomaţilor. "În primii doi ani de gestiune, Departamentul condus de Rice nu a înregistrat nicio creştere a resurselor", se arată în document.

Într-o conferinţă de presă, Thomas Bayatt, preşedintele Consiliului de Politică Externă, a declarat: "Părerea mea este că serviciul diplomatic este în pragul unei crize şi că, dacă nu se vor lua măsuri, ne vom afla într-o situaţie foarte gravă peste un an".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a respins criticile aduse doamnei Rice, dar a fost de acord că Departamentul are nevoie de mai mulţi oameni. Grupul, sub egida căruia îşi desfăşoară activitatea 11 organizaţii specializate în politică externă, dă publicităţii rapoarte bianuale referitoare la administrarea Departamentului. Toate recenziile publicate în timpul administraţiei lui Colin Powel, predecesorul lui Rice, au fost pozitive.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările