Comunitatea internaţională salută propunerea iraniano-rusă de dezarmare chimică în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sirian Bashar al-Assad FOTO Reuters
Preşedintele sirian Bashar al-Assad FOTO Reuters

Propunerea lansată luni de secretarul american de Stat, John Kerry, dar „fabricată” în laboratoarele de la Moscova şi Teheran, ar putea dezamorsa tensiunile internaţionale privind conflictul din Siria. Statele interesate de conflict au salutat soluţia diplomatică, care presupune ca Assad să dea pe mâna comunităţii internaţionale arsenalul de arme chimice, preferându-o în faţa unei intervenţii militare care ar putea degenera.

În urmă cu mai bine de o săptămână, site-ul DEBKAfile relata, citând surse militare, despre o propunere lansată de Moscova şi Teheran regimului de la Damasc. Un înalt oficial iranian îi propusese lui Assad să-şi ducă toate armele chimice, sub supraveghere ruso-iraniană, la Teheran. Câteva zile, un reprezentant al opoziţiei siriene anunţa într-o conferinţă de presă la Istanbul că Assad şi-a mutat armele chimice cu ajutorul a trei convoaie, care au luat-o în trei direcţii diferite.

În timp ce Obama şi apropiaţii săi duceau muncă de convingere acasă, Kerry lansa luni, de la Londra, o propunere foarte asemănătoare celei „fabricate” de ruşi şi iranieni. Dacă Assad înmânează armele chimice comunităţii internaţionale, intervenţia în Siria ar putea fi contramandată. Reacţiile după această declaraţie au curs în lanţ. Rusia saluta propunerea, Assad se arăta de acord şi Obama considera „potenţial pozitiv” planul de dezarmare al ruşilor. Mai mult, votul în Senat pentru aprobarea acţiunii militare în Siria s-a amânat, fiind iniţial programat pentru miercuri.

Iranul, coautor al propunerii de dezarmare, a anunţat marţi că „primeşte favorabil” niţiativa Rusiei cu privire la o plasare sub control internaţional a armelor chimice în Siria. „Vrem ca regiunea noastră să fie curăţată de toate armele de distrugere în masă (...). Este necesar ca aceste eforturi să vizeze, de asemenea, armele chimice de care dispun grupările rebele siriene", a declarat marţi într-o conferinţă de presă săptămânală Marzieh Afgham, o purtătoare de cuvânt a Ministerului iranian de Externe, relatează AFP.

De la Berlin, reacţia a fost asemănătoare. Merkel, o adeptă a căii diplomatice, a catalogat luni drept „interesantă” propunerea rusă şi şi-a reiterat opoziţia categorică faţă de o intervenţie militară în Siria. „Dacă urmează fapte, ci nu este vorba doar despre o câştigare de timp, iar acest lucru se concretizează, atunci Germania va acţiona pentru ca să fie urmată această cale", a afirmat Merkel, care era înconjurată de un grup de 150 de alegători reprezentativi din cadrul corpului electoral german.

Şi de la Beijing semnalul a fost pozitiv. China, care se opune puternic unor eventuale atacuri împotriva regimului de la Damasc, a declarat marţi că salută şi susţine propunerea rusă. „Atât timp cât propunerea conţine o calmare a tensiunilor în Siria şi cât timp va merge în sensul unei rezolvări politice a crizei, menţinând pacea şi stabilitatea în Siria şi în regiune, comunitatea internaţională trebuie să îi acorde credit”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite