Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din Egipt

Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din
Egipt

Situaţia din Egipt, sursă de îngrijorare pentru comunitatea internaţională

Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat „profund îngrijorat“ la câteva ore de la înlăturarea preşedintelui islamist de către armată, a făcut apel la alegerea rapidă a unui nou guvern civil în Egipt.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a anunţat că le va solicita agenţiilor şi ministerelor vizate să studieze „implicaţiile“ legale ale noii situaţii pentru ajutorul pe care SUA îl transferă anual Egiptului - şi care, în virtutea legislaţiei americane, nu poate merge spre o ţară unde a avut loc o lovitură de stat. De asemenea, americanii au ordonat evacuarea misiunii lor diplomatice de la Cairo.

Uniunea Europeană le-a cerut părţilor implicate în criza din Egipt să „revină rapid la procesul democratic“, mai ales prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale, după înlăturarea lui Morsi, ales în mod democratic în urmă cu un an.

În ceea ce o priveşte, Marea Britanie a făcut apel la calm. Londra a evitat să vorbească despre o „lovitură de stat“, pronunţându-se însă împotriva intervenţiei armatei pentru a schimba regimul. Î

În ciuda îngrijorărilor sale faţă de evenimentele de miercuri din Egipt, Marea Britanie a îndemnat toate părţile să „dea dovadă de aptitudinea şi viziunea necesare pentru a restaura şi reînnoi tranziţia democratică în Egipt“.

Franţa a „luat notă“ de anunţul făcut în Egipt cu privire la organizarea de noi alegeri după o perioadă de tranziţie, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, citat de France Presse. 

„Franţa îşi doreşte ca termenii pentru desfăşurarea acestora să fie stabiliţi ţinând cont de pacea civilă, de pluralism, de libertăţile individuale şi de realizările tranziţiei democratice, astfel încât poporul egiptean să îşi poată alege liber conducătorii şi viitorul“, a adăugat el.

Canada a îndemnat la „un dialog constructiv“ între toate părţile din Egipt. „Canada îşi doreşte ca toate părţile egiptene să dea dovadă de calm, să evite violenţele şi să se angajeze într-un dialog constructiv“, a afirmat Rich Roth, purtător de cuvânt al MAE canadian, într-un email trimis AFP.

În context, regele Abdallah al Arabiei Saudite l-a felicitat pe noul lider egiptean, Adly Mansour, chemat să conducă tranziţia politică din ţara sa după înlăturarea lui Morsi. Într-o telegramă, citată de agenţia oficială Spa, regele saudit i s-a adresat lui Mansour, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, în calitate de „preşedinte al Republicii arabe soră a Egiptului“, cu toate că acesta nu a depus încă jurământul de învestitură. 


Citiţi mai multe despre protestele din Egipt

LIVE FOTO VIDEO Lovitură de stat în Egipt: Preşedintele Morsi a fost demis. Armata a suspendat Constituţia şi va organiza alegeri anticipate

Forţele Armatei conduse de generalul al-Sisi l-au arestat pe preşedintele Mohamed Morsi, anunţă ABC News. Trupele militare din Egipt au ocupat studiourile televiziunii de stat din Cairo, înconjurând sediul cu tancuri.
 
În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie se pregătesc să îl îndepărteze de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreabă de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.
 
Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.
 
Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.
 
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.

 

Opozanții regimului solicită demisia lui Mohamed Morsi din funcția de președinte al Egiptului, în piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Opozanții regimului solicită demisia lui Mohamed Morsi din funcția de președinte al Egiptului, în piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Rezidenții se confruntă cu membrii Frăției Musulmane și cu susținătorii președintelui Morsi lângă Universitatea din Cairo FOTO AFP
 • Protestatari, membri ai opoziției, sunt înarmați cu bețe și pietre în timpul confruntărilor cu susținătorii președintelui Mohamed Morsi FOTO AFP
 • Imagine de sus a protestelor împotriva actualului președinte egiptean, Mohamed Morsi FOTO Reuters
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Protestatarii flutură steagul Egiptului în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Protestatarii egipteni care cer înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi de la putere s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo FOTO AFP 
 • Manifestanții egipteni protestează față de conducerea președintelui Morsi în Piața Tahrir din Cairo FOTO Reuters
 • Susținătorii președintelui Mohamed Morsi se roagă în mijlocul protestelor din Cairo, pentru a-și arăta sprijinul pentru liderul țării FOTO Reuters
 • Susținătorii președintelui Mohamed Morsi se roagă în mijlocul protestelor din Cairo, pentru a-și arăta sprijinul pentru liderul țării FOTO Reuters
 • Susținători ai președintelui Mohamed Morsi se odihnesc în fața moscheii Raba El-Adwyia din Cairo FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările