Companiile din domeniul apărării sunt pe cale să transforme în realitate „roboţii ucigaşi”, în lipsa unui cadru normativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Armele construite care pot lua decizii singure, construie de companiile din domeniul apărării, devin din ce în ce mai inteligente, ceea ce înseamnă că temutul robot ucigaş ar putea deveni realitate mai devreme decât ne aşteptam. Acesta este avertismentul dintr-un nou raport al Pax, o organizaţie non-profit din Olanda, care militează pentru pace.

Sistemele de arme autonome letale - „roboţii ucigaşi” - sunt proiectate pentru a lua singure decizii de viaţă şi de moarte, fără controlul uman. Este un pas îngrijorător care a fost numit „a treia revoluţie din război”, după praful de puşcă şi bomba atomică. Atât activiştii, cât şi liderii militari au cerut reglementare la nivel internaţional pentru a crea un cadru pentru acest tip de armament sau chiar interzicerea lui, însă guverne-cheie precum cele din SUA sau Rusia s-au opus.

Din informaţiile cunoscute până acum, armatele nu au desfăşurat încă roboţi ucigaşi pe câmpurile de luptă, cel puţin din punct de vedere ofensiv. Însă Pax a identificat cel puţin 30 de producători globali de armament care nu au politici împotriva dezvoltării acestui tip de sisteme de arme şi aceasta se produce într-un ritm care depăşeşe reglementările.

Printre companii se numără firmele americane Lockheed Martin, Boeing şi Raytheon, conglomeratele chineze de stat AVIC şi CASC, firmele israeliene IAI, Elbit şi Rafael, Rsotec a Rusiei şi STM a Turciei.

„Câtă vreme statele nu au căzut de acord ca să vină în mod colectiv cu un fel de regim de reglementare sau, ideal, o iterdicţie preventivă, teama că aceste companii vor trece în acest plan şi vor dezvolta şi produce şi desfăşura, în cele din urmă, astfel de arme care nu au suficient control uman este reală”, a declarat pentru Quartz autorul raportului, Frank Slijper. 

Activiştii nu consideră că folosirea până la un punct a inteligenţei artificiale de către armate este problematică în sine, însă faptul că aceste sisteme n-ar avea deloc nevoie de controlul uman este îngrijorătoare. PAX este mai îngrijorată de potenţiala desfăşurare a inteligenţei artificiale în sisteme ofensive care ar putea selecta şi stabili ţinte de unele singure, fără supraveghere umană. Grupul pune sub semnul întrebării felul cum aceste arme ar putea distinge între combatanţi şi civili sau cum ar putea gândi un răspuns proporţionat. Experţii încă nu ştiu cine ar fi considerat responsabil dacă o armă autonomă ar încălca legea internaţională. 

Raportul mai avertizerază că astfel de arme ar „încălca principii legale şi etice fundamentale şi ar destabiliza pacea internaţională şi securitatea”.

În timp ce dezvoltarea armelor autonome continuă în pas alert, Pax consideră că încă există timp pentru a evita o potenţială catastrofă. Grupul a spus că companiile pot juca un rol crucial şi ar trebui mai întâi să facă o promisiune publică împotriva fabricării de armament letal complet autonom. În ceea ce priveşte sistemele de armament asistate de inteligenţă artificială, Pax crede cî firmele din domeniul apărării ar trebui să stabileacă „o politică corporatistă clară cu măsuri de implementare”.

Cu excepţia unei asociaţii a industriei de armament din Germania, care a cerut o interzicere a sistemelor de armament autonom la începutul acestui an, cele mai multe companii nu şi-au luat angajamentul de a respecta vreun fel de reguli, potrivit Pax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite