Compania care a cumpărat azotatul de amoniu care a explodat la Beirut în august ar avea legături cu oameni de afaceri sirieni sancţionaţi de SUA

Compania care a cumpărat azotatul de amoniu care a explodat 
la Beirut în august ar avea legături cu oameni de afaceri sirieni 
sancţionaţi de SUA

Incendiu de proporţii în portul Beirut FOTO EPA-EFE / Wael Hamzeh

Compania care a cumpărat azotatul de amoniu care a explodat la Beirut în august anul trecut are posibile legături cu doi oameni de afaceri sirieni sancţionaţi de SUA pentru relaţii cu preşedintele Bashar al-Assad, potrivit informaţiilor publicate de un jurnalist libian şi documentelor publicate de companie la Londra, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Savaro, firma care a procurat chimicalele în 2013, are aceeaşi adresă cu companii care au legături cu afaceriştii George Haswani şi Imad Khoury, potrivit informaţiilor publicate de producătorul de filme documentare Firas Hatoum, la televiziunea libaneză al-Jadeed.

Haswani, Khoury şi fratele acestuia, Mudalal Khoury, au fost sancţionaţi de Washington pentru susţinerea preşedintelui Assad în război. Toţi trei au naţionalităţi siriene şi ruseşti.

În 2015, Trezoreria SUA l-a acuzat pe Mudalal Khoury ”de tentativa de a achiziţiona azotat de amoniu, la sfârşitul lui 2013. Pe fratele acestuia, Imad, l-a sancţionat un an mai târziu pentru afacerile cu Mudalal.

Haswani a fost sancţionat în 2015, sub acuzaţia că ajută guvernul lui Assad să cumpere petrol de la militanţi ai organizaţiei Stat Islamic, acesta respingând acuzaţia.

În explozia din Beirut au murit 200 de oameni, alte mii au fost răniţi şi cartiere întregi au fost distruse. Potrivit autorităţilor, chimicalele au explodat după ce au fpst depozitate în condiţii improprii timp de ani de zile.

Azotatul de amoniu a fost încărcat în Georgia, pe o navă numită Rhosus, iar la sfârşitul lui 2013 a făcut o escală neprogramată în Liban. Nava nu a mai plecat, din cauza unui conflict jurudic. Firma din Mozambic care comandase azotatul, FEM, a afirmat că a comandat transportul prin intermediul Savaro.

Citeşte şi:

Cernobîlul libanez: „Casus Beli“ versus „Ţintă legitimă“ pentru Israel

VIDEO Explozia din Beirut, provocată de acelaşi îngrăşământ chimic care a ucis 18 oameni la Mihăileşti

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările