Columbia a eşuat în a spune „nu“ corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul anti-corupţie desfăşurat duminică în Columbia a eşuat din cauza absenteismului, dar opoziţia, care a iniţiat acest vot, nu se lasă bătută.

Circa 480.000 de voturi au mai fost necesare pentru validarea acestui scrutin organizat într-o ţară în care corupţia este un flagel. Cvorumul a fost stabilit la 12.140.342 de voturi, adică o treime din electorat.

Iniţiatorii acestui referendum prevăzut în Constituţia din 1991 şi ţinut abia acum au în vedere acum să-şi prezinte măsurile anti-corupţie spre aprobare în Parlament.

Aproximativ 36 de milioane de columbieni au fost chemaţi la urne să spună „da“ sau „nu“ la şapte propuneri anti-corupţie, între care scăderea salariilor funcţionarilor de rang înalt şi parlamentarilor, anularea arestului la domiciliu în locul închisorii sau îngheţarea bunurilor unor condamnaţi.

Un parlamentar columbian primeşte un salariu lunar de 8.600 de euro. Una din măsuri prevede reducerea acestei remunerări cu 37%, adică la 5.590 de euro.

Iniţiativa viza de asemenea limitarea numărului de mandate, obligarea parlamentarilor de a-şi declara bunurile şi veniturile, precum şi imposibilitatea ca o firmă condamnată pentru corupţie să poată semna un contract cu statul.

Deşi consultarea a depăşit cele 10 milioane de voturi exprimate în cursul alegerii lui Ivan Duque la preşedinţie în iunie, ea s-a lovit de absenteismul tradiţional al columbienilor.

Opoziţia nu se lasă bătută, luând în calcul aducerea celor şapte măsuri în Parlament.

„Vom prezenta marţi cele şapte proiecte provenite din cele şapte măsuri. Vom plasa mingea în tabăra Congresului“, a spus Angelica Lozano, senatoare din partea Alianţei Verzilor.

Potrivit unor calcule ale Universităţii Externado, PIB-ul Columbiei a suferit pierderi de 4% din cauza corupţiei în perioada 1991-2011, adică 2,5 miliarde de euro la cursul actual.

În Indicele de Percepţie a Corupţiei, publicat anual de ONG-ul Transparency International, această ţară din America de Sud este pe locul 96 din 180.

Circa 2.200 de dosare cu privire la fapte de corupţie au fost dechise în Columbia în ultimele 18 luni, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite