Colapsul euro este „în cărţi“ la băncile centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar primele semne că oficialii europeni se gândesc cum să resusciteze vechile bancnote. Summitul care se desfăşoară la Bruxelles are rolul de a găsi o soluţie salvatoare pentru moneda euro.

Totuşi,  ies la iveală semne că multe ţări europene încep să ia în calul posibilitatea  colapsului monedei unice şi iau măsuri pentru o eventuală resuscitare a bancnotelor care nu au mai fost tipărite din 2002, de când primele bancnote euro au fost puse în circulaţie.

Potrivit „Wall Street Journal", care citează „oficiali care cunosc îndeaproape  aceste chestiuni", cel puţin una dintre băncile centrale ale zonei euro, Banca Irlandei, evaluează necesitatea de a obţine acces la facilităţi de tipărire în cazul în care va avea nevoie să scoată pe piaţă bancnote care să susţină o valută naţională readusă la viaţă.

Înainte de lansarea oficială a euro, în 2002, logistica debutului monetar, inclusiv tipărirea şi distribuirea a milioane de bancnote către băncile şi companiile de pe întregul continent, a fost pregătită cu grijă de o armată de specialişti. Împrumuturile şi depozitele în euro vor trebui acum schimbate în alte valute. Iar ţările vor trebui să decidă cum să producă repede mari cantităţi de bancnote.

Nevoia de tiparniţe

Aceste planuri ale băncilor centrale sunt numai preliminarii, precizează „Wall Street Journal". Ele nu înseamnă că aceste bănci se aşteaptă la o destrămare iminentă a zonei euro. Dar simplul fapt că ele iau în calcul această posibilitate, care, până în toamnă, era de neconceput, subliniază viteza  cu care se deteriorează condiţiile de pe piaţă.

În Marea Britanie, unii oficiali anticipează o potenţială creştere a cererii de facilităţi de tipărire. Tipografia  din Gateshead (nordul Angliei) produce acum bancnote euro pentru mai multe ţări ale eurozonei. Dar aceste facilităţi de tipărire sunt folosite uneori  şi de Banca Angliei. Oficialii Băncii Angliei îşi fac acum probleme , considerând că, dacă zona euro se destramă, tipografia din Gateshead va fi asaltată de solicitări din partea ţărilor pentru a le printa monedele naţionale. Banca Angliei vrea să se asigure că posibilitatea de a tipări lire nu va fi compromisă, potrivit unor surse care cunosc bine aceste probleme, citate de „Wall Street Journal".

Alte câteva bănci centrale europene cântăresc anumite măsuri de protecţie împotriva unor posibile efecte negative ale destrămării zonei euro. Mai multe dintre acestea, printre care Banca  Elveţiei, iau în calcul eventuala înlocuire a euro ca punct de referinţă extern utilizat pentru a-şi ţine moneda stabilă. Pentru acelaşi lucru se pregătesc băncile centrale din Muntenegru, Bosni-Herţegovina sau Letonia, scrie „Wall Street Journal". 

Băncile europene împrumută dolari

Băncile zonei euro au împrumutat 52,29 miliarde de dolari de la BCE, la o licitaţie ţinută miercuri. Cifra este de cinci ori mai mare decât cea aşteptată, ceea ce subliniază dificultăţile pieţei bancare.

Licitaţia este prima ţinută de BCE în cadrul unui program de împrumuturi ieftine derulat de Rezerva Federală a SUA (Fed) împreună cu alte bănci centrale. Practic, Fed împrumută dolari altor bănci centrale care, la rândul lor, acordă împrumuturi băncilor private din jurisdicţia lor. Fed nu îşi asumă niciun risc deoarece BCE sau alte bănci centrale vor plăti sumele. Băncile centrale străine pot pierde bani dacă nu sunt plătite de băncile private.

Cifrele ilustrează cât de urgentă e nevoia de ajutor a unor instituţii. Băncile italiene au cumpărat 153 de miliarde de euro de la BCE în noiembrie  şi alte 111 miliarde la sfârşitul lui octombrie, potrivit unor date ale Băncii Italiei, publicate miercuri. Împrumuturile de la Banca Centrală au crescut aproape de patru ori din iunie când băncile italiene au luat numai 41 de miliarde de euro.

Evitarea stigmatului

Băncile din întreaga UE urmează a fi anunţate cât capital vor fi obligate să strângă pentru a-şi repara resursele financiare precare. Ziarul german „Handelsblatt" a scris că Berlinul ar putea forţa băncile să împrumute fonduri de la stat  pentru a evita stigmatul asociat cu nevoia de  „ajutor",  care aminteşte de începutul crizei din 2008 din SUA.  BCE a redus ieri dobânda de referinţă la până la un minim istoric de 1% pentru a uşura povara asupra băncilor europene, în condiţiile unor semne ale apropierii unei noi recesiuni. Pentru bănci e din ce în ce mai dificil să împrumute capital unele de la altele, iar împrumuturile către „economia reală" au scăzut.

Avertismentul dat ţărilor europene de Standard & Poor's privind posibilitatea de reducere a ratingurilor accentuează tulburările de pe piaţă deoarece cresc temerile că Europa este deja în pragul unei crize a creditelor.

Compania J.P. Morgan Chase & Co. a dat publicităţii, miercuri, un comunicat, în care avertizează investitorii să ia măsuri împotriva unui colaps al eurozonei, deşi susţine că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de numai 20%. În comunicat se afirmă că mulţi investitori pariază împotriva euro. 

20% este probabilitatea unui colaps al zonei euro, potrivit analiştilor de la J.P. Morgan Chase

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite