Coaliţia anti-ISIS a declanşat operaţiunea „Furie pe Eufrat“ pentru eliberarea de jihadişti a oraşului sirian Rakka. Bătălia pentru Mosul a intrat în cea mai periculoasă fază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Statului Islamic în Rakka
Membri ai Statului Islamic în Rakka

Forţele arabo-kurde susţinute de Statele Unite au lansat duminică o ofensivă de anvergură în vederea recuceririi oraşului Rakka, în Siria, capitala de facto a grupării ultraradicale Statul Islamic, relatează AFP.

 "Marea bătălie de eliberare a (oraşului) Rakka şi a provinciei în care se află a început", a anunţat Jihan Sheikh Ahmad, o purtătoare de cuvânt a ofensivei, citind un comunicat, în oraşul Aïn Issa, situat la peste 50 de kilometri nord de Rakka.

Oraşul Rakka se află pe mâna Statului islamic de doi ani şi jumătate.

Ofensiva, intitulată "Furie pe Eufrat" şi care mobilizează 30.000 de oameni, a început pe teren încă de sâmbătă seara, potrivit lui Ahmad.

"Rakka va fi eliberată cu ajutorul fiilor ei şi facţiunilor arabe, kurde, turkmene, eroi care luptă sub flamura Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea activă a Unităţilor pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG) (...), în coordonare cu coaliţia internaţională" condusă de către Statele Unite, potrivit acestui comunicat.

Ea vizează să elibereze Rakka "de forţele terorismului mondial şi obscurantist reprezentat de Statul Islamic, care a luat (oraşul) drept presupusa sa capitală", se arată în acest text.

Acest anunţ, foarte aşteptat, a fost făcut într-un moment în care o vastă operaţiune este în curs în vederea dislocării Statului islamic din bastionul său de la Mosul, în Irak.

Mosul şi Rakka sunt ultimele două mari oraşe aflate în continuare sub controlul Statului Islamic, care a pierdut o mare parte din teritoriile pe care această grupare ultraradicală sunnită le-a cucerit în 2014 în Siria şi Irak.

La Mosul, în Irak, continuă ofensiva împotriva grupării Statul Islamic 

Forţele irakiene care luptă cu gruparea Statul Islamic în apropiere de oraşul Mosul spun că au alungat militanţii din centrul unei localităţi suburbane aflată în apropierea aeroportului, în partea de sud a oraşului. General-locotenentul Raid Shakir Jawdat a spus că o altă unitate irakiană a avansat pe malul vestic al Tibrului, apropiindu-se şi mai mult de aeroport. 

Mosul este ultima fortăreaţă a Statului Islamic în Irak. Operaţiunea de recucerire a oraşului este sprijinită din aer de aviaţia coaliţiei conduse de Statele Unite, iar pe teren mai luptă între altele forţele Peshmerga ale kurzilor irakieni.

Forţele irakiene vor întâmpina o rezistenţă mult mai îndârjită ca până acum din partea jihadiştilor organizaţiei Statul Islamic în faza următoare a bătăliei pentru eliberarea oraşului Mosul, a declarat un oficial al forţelor de securitate ale kurzilor irakieni, citat de Reuters. 

 Masrour Barzani, şeful Consiliului de Securitate al Guvernului Regional al Kurdistanului irakian, a mai precizat că se aşteaptă ca jihadiştii să arunce în aer cartiere întregi. Chiar dacă militanţii grupării SI sunt alungaţi din oraş, nu va fi de ajuns pentru a elimina gruparea cu totul şi că ideologia sa radicală va supravieţui.

"Lupta împotriva organizaţiei Statul islamic va fi foarte lungă", spus Barzani într-un interviu pentru Reuters. "Nu va fi doar o bătălie militară, ci şi un economic şi ideologică".

Liderul kurd a mai zis că forţele irakiene au făcut progrese în estul Mosulului după ce forţele kurde, peshmerga, au trecut de prima linie a apărării jihadiştilor.

"Pe măsură ce ne apropiem şi ei devin mai disperaţi, ne aşteptăm să fie şi mai îndârjiţi", a precizat Barzani.

Până acum, jihadiştii au folosit drone cu explozibil, obuze cu substanţe chimice şi lunetişti foarte bine antrenaţi. Peshmerga au distrus peste 50 de bombe plasate în maşini.

Barzani a mai avetizat că vestul Mosulului va pune probleme mult mai mari, va fi nevoie de o campanie mai complexă, pentru că străzile înguste nu permit trecerea unor vehicule militare. Mai mult, tacticile militare ale jihadiştilor au devenit mult mai agresive.

"Plasează o bombă improvizată într-o casă, o ascund, şi dacă ea explodează, atunci întregul cartier explodează", a mai explicat şeful consiliului de securitate kurd.

Bătălia pentru Mosul nu este dificilă numai din punct de vedere al adversarului, ci şi pentru că guvernul este presat să evite orice conflict sectar. Din această cauză, trupele peshmerga şi luptătorii paramilitari şiiţi nu vor pătrunde în oraşul locuit de sunniţi pentru a crea animozităţi.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem ca să prevenim apariţia organizaţiilor teroriste şi radicale, este să ne asigurăm că mergem către o reconciliere politică, către un consens politic în care nimeni nu se va simţi lăsat pe dinafară", mai precizat Barzani, referindu-se la faptul că, în 2014, triburile sunnite din zona Mosulului au ajutat gruparea Statul Islamic să preia oraşul pentru că se simţeau marginalizate de guvernarea premierului irakian Nouri al-Maliki. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite