CNN: De ce talibanii acceptă negocierile de pace după 12 ani de război civil în Afganistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele forţelor internaţionale se vor retrage din Afganistan până la sfârşitul lui 2014
Trupele forţelor internaţionale se vor retrage din Afganistan până la sfârşitul lui 2014

SUA au anunţat că vor începe joi tratativele de pace cu talibanii din Afganistan, iar primele întâlniri oficiale vor avea loc în Doha, capitala Qatarului, potrivit unei surse citată de CNN, ce a dorit să rămână anonimă. O analiză realizată de un corespondent al CNN explică detaliile unei astfel de iniţiative şi, mai ales, de ce talibanii au ales să se pună la masa negocierilor abia acum, în timp ce SUA se pregătesc şi-şi retragă trupele.

Marţi au fost ucişi patru militari americani într-un atac al insurgenţilor împotriva unei baze aeriene din Afganistan, deşi  un reprezentant al talibanilor declarase cu câteva ore înainte de atacul asupra militarilor că sunt dispuşi să poarte negocieri de pace cu preşedintele Hamid Karzai.

Nic Robertson, corespondentul postului de televiziune  CNN, explică de ce talibanii au ales exact acest moment pentru a face pasul în faţă, deşi războiul civil se prelungeşte de peste un deceniu, timp în care a curs sângele a zeci de mii de victime.

În primul rând, iniţiativa anunţată de Statele Unite ale Americii se referă la deschiderea în Doha a primului birou oficial de reprezentare a talibanilor, unde vor avea loc discuţii cu privire la viitorul Afganistanului.

Primele negocieri ar putea să se concentreze pe un schimb de favoruri între cele două tabere implicate, potrivit surselor consultate de Robertson. Astfel, talibanii ar putea să fie de acord cu prezenţa bazelor americane în Afganistan şi după retragerea trupelor americane în 2014.

SUA mai cere talibanilor să întrerupă orice legătură cu al Qaida, să încheie violenţele şi să accepte Constituţia afgană, mai ales legile privind respectarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Pe de altă parte, talibanii au cerut în trecut retragerea tuturor trupelor străine, dar şi reprezentarea în spaţiul politic afgan şi în structurile militare ale ţării. De asemenea, fundamentaliştii au cerut SUA să elibereze prizonierii talibani închişi în închisorile americane, a mai notat corespondentul CNN.

Talibanii, parteneri de dialog

Principalele personaje care vor fi implicate în discuţiile cu americanii sunt Mullahul Omar, cel care a condus Afganistanul până în septembrie 2001, şi Tayyap Agha, şeful misiunii talibane în Qatar şi mâna dreaptă a lui Mullahului Omar.

Cele mai active grupări talibane sunt Haqqani, Meksud şi Hekmatyar, susţine Roberston. Mai mult de atât, apropiaţii Mullahului Omar susţin că liderului spiritual se bucură de susţinerea majorităţii talibanilor, iar puterile internaţionale se tem că unele facţiuni insurgente, cum ar fi Haqqani, ar putea continua violenţele chiar şi după încheierea unui acord de pace cu putera de la Kabul.

Dar de ce aleg talibanii abia acum să se aşeze la masa negocierilor? Cert este că războiul  civil din Afganistan, care a debutat în 2001, s-a ameliorat după ce forţele internaţionale au trimis trupe militare. Talibanii nu păreau să câştige războiul nici până la sosirea ajutoarelor, iar dacă trupele străine s-ar rerage complet, este destul de nesigură victoria fundamentaliştilor.

În termeni concreţi, talibanii „ar putea obţine o înţelegere mai avantajoasă dacă vor lua parte la negocieri, decât dacă s-ar afla pe câmpul de luptă”, explică trimisul CNN în Afganistan.

Pacea, întârziată de piedici

Lansarea negocierilor a fost anunţată în urma unui proces de lungă durată, care a întâmpinat mai multe obstacole. Preşedintele Karzai s-a simţit de mai multe ori ignorat de SUA care preferau să discute doar cu reprezentanţii talibanilor, aşa încât liderul de la Kabul a blocat negocierile de pace. De asemenea, talibanii au părăsit discuţiile, din cauză că nu le-au fost respectate cerinţele de eliberare a prizonierilor lor din închisoarea americană Guantanamo Bay.

Marea provocare a acestor negocieri de pace este obţinerea angajamentul şi determinarea tuturor părţilor implicate, astfel încât atât forţele guvernamentale afgane, Statele Unite şi insurgenţii să ajungă la un punct comun şi să reinstaureze pacea mult aşteptată. Puterile internaţionale sunt acum cu ochii pe Doha, unde se va decide viitorul Afganistanului.

 

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite