CNN: Inamicii SUA se aliniază pentru a-l testa pe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Preşedintele Joe Biden se confruntă cu o serie de crize şi puncte fierbinţi distincte, dar interconectate, cu inamicii SUA, care se aliniază pentru a testa curajul unui lider sub presiune şi sentimentul că au de-a face cu o putere globală în retragere, comentează CNN.

Biden a decis luni să pună 8.500 de militari în alertă pentru o eventuală mobilizare în Europa de Est în vederea contracarării unei mişcări a Rusiei de a forţa SUA să se îndepărteze de flancul său vestic. Dar durerea de cap pricinuită de preşedintele rus Vladimir Putin, care ţine ostatică Ucraina într-o serie de eforturi de a inversa expansiunea Occidentului după Războiul Rece, este doar una din multele probleme de politică externă ale lui Joe Biden.

În cealaltă parte a globului, în regiunea Asia-Pacific, SUA şi China sunt implicate într-un delicat balet strategic şi într-o amplă etalare a puterii militare pe fondul tensiunilor în jurul Taiwanului şi a altor teritorii disputate. Dacă perspectiva unei invazii a Rusiei în Ucraina fixează atenţia chiar acum, un eventual atac al Chinei împotriva Taiwanului poate fi declanşatorul unui conflict dezastruos între superputeri.

În afară de estul Europei şi Asia Pacific, SUA se lovesc de provocări şi în Orientul Mijlociu, de unde încearcă să se retragă de ani de zile. Luni dimineaţă, forţele americane de la o bază din Abu Dhabi au fost nevoite să reacţioneze pentru a doborî mai multe rachete lansate spre Emiratele Unite de rebelii houthi din Yemen susţinuţi de Iran. Această intervenţie a arătat din nou că, în ciuda speranţelor de a ajunge la un acord în dosarul nuclear iranian, jocurile de putere duse de regimul de la Teheran în regiunea sa reprezintă un risc grav pentru personalul american. Iar războiul vicios din Yemen, purtat de Arabia Saudită, un aliat al Washingtonului, cu consecinţe teribile pe plan civil, pune în pericol SUA prin asociere.

Şi dacă Washingtonul a fost tentat să uite de perspectiva înfricoşătoare a unei Corei de Nord dotate cu arme nucleare, liderul său Kim Jong-un are noi idei. Unul din seria de teste cu rachete efectuate de la începutul anului de regimul de la Phenian a determinat oprirea la sol a avioanelor pe coasta de vest a SUA, reamintind scenariul de coşmar precum că acest stat izolat din Asia de Est ar putea lua în vizor într-o zi teritoriul american.

Testarea Americii

Toate aceste provocări sunt duse de lideri înclinaţi să ia măsuri dure pentru a-şi avansa obiectivele strategice, de la sporirea puterii şi cimentarea sistemelor politice antidemocratice până la extinderea sferei de influenţă în străinătate. Ei ştiu că pot avea o portiţă pentru a-şi realiza obiectivele atâta timp cât SUA sunt sub presiune în alte părţi.

Putin, de exemplu, este foarte conştient de faptul că Biden doreşte să-şi canalizeze eforturile spre ameninţarea pe care o reprezintă China pentru SUA, aşa că are sens să testeze terenul pentru a vedea dacă Washingtonul este distras. Regimul de la Beijing, în schimb, ar fi fericit ca SUA să se blocheze în Europa. În acelaşi timp, SUA au nevoie de China pentru a calma Coreea de Nord. În plus, consideră Rusia un jucător-cheie în negocierile asupra dosarului nuclear iranian. Însă Washingtonul nu a trecut cu vederea faptul că Iranul, China şi Rusia au organizat săptămâna trecută cel de-al treilea mare exerciţiu naval comun în Oceanul Indian.

Provocările la adresa autorităţii SUA - în continuare puterea dominantă pe glob în calitate de lider al naţiunilor democratice de pe toate continentele - survin într-un moment în care există o percepţie larg răspândită în străinătate că Washingtonul nu mai este puterea care a fost în a doua jumătate a secolului XX şi ar putea şovăi asupra obligaţiilor sale strategice din motive politice interne în ciuda asigurărilor lui Biden că „America s-a întors” după patru ani de „America înainte de toate” cu Trump, scrie CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite