CNN: Al-Qaeda se dezvoltă sub protecţia talibanilor din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi afgani implicaţi într-o operaţiune împotriva talibanilor FOTO EPA-EFE
Soldaţi afgani implicaţi într-o operaţiune împotriva talibanilor FOTO EPA-EFE

Detaliile unui raid purtat în discreţie în octombrie 2020 împotriva unui lider al-Qaeda, Husam Abd-al-Rauf, în provincia Ghazni din Afganistan, fac lumină asupra felului în care reţeaua teroristă se dezvoltă sub protecţia talibanilor şi rămâne conectată cu celulele sale din întreaga lume, relatează CNN.

Teroriştii al-Qaeda primesc adăpost şi protecţie din partea talibanilor din Afganistan, oferind la schimb bani şi expertiză în fabricarea bombelor. În unele cazuri, ajung să formeze familii, spun ofiţeri afgani de informaţii pentru CNN. Din perspectiva acestor mărturii, retragerea SUA din Afganistan devine un subiect inconfortabil pentru administraţia Biden, notează sursa citată.

Preşedintele Joe Biden retrage trupele din Afganistan cu gândul că această ţară nu mai poate fi folosită de al-Qaeda ca bază de atacuri împotriva SUA. Însă oficialii afgani avertizează că al-Qaeda rămâne o forţă cu sprijinul talibanilor. Potrivit unui oficial afgan, al-Qaeda va putea lansa noi atacuri împotriva Occidentului, urmând a fi pregătită în acest sens în cel mult un an şi jumătate.

Operaţiunea împotriva lui Husam Abd-al-Rauf scoate la iveală conexiunile al-Qaeda. Al-Rauf a murit din cauza rănilor, la scurt timp după ce a fost prins de forţele speciale afgane în satul Kunsaf, controlat de talibani, în regiunea Ghazni. El s-a aflat pe lista FBI cu cei mai căutaţi terorişti, fiind vizat de un mandat de arestare pentru „conspiraţie în vederea uciderii de cetăţeni americani” şi pentru că a „furnizat suport material unei organizaţii teroriste străine”.

Al-Rauf, cetăţean egiptean, se ascundea în Afganistan din 2014, după ce a fugit din Pakistan, şi ţinea legături cu celule al-Qaeda din alte ţări. Anchetatorii au găsit în calculatorul său mesaje criptate prin care comunica cu celule al-Qaeda din Siria şi Pakistan.

„Era în legătură cu alţi membri-cheie al-Qaeda din restul lumii. Avea planuri de acţiuni”, spune un oficial afgan, care refuză să dea detalii invocând operaţiuni contra-teroriste în desfăşurare. „Locuinţa lui era foarte bine bine apărată de talibani”, adaugă el.

Într-o serie de mesaje, al-Rauf se declara convins că Afganistanul se va întoarce în curând la poziţia sa de dinainte de 11 septembrie 2001, de bază principală a grupărilor teroriste, dezvăluie o sursă apropiată dosarului

Al-Qaeda „intră într-o nouă fază a reorganizării şi apoi vor face misiuni la scară mai mare”, avertizează sursa CNN plecând de la aceste mesaje. Sursa mai spune că a obţinut informaţii în acest sens de la un prizonier capturat în timpul operaţiunii împotriva lui al-Rauf.

Un posibil indiciu al extinderii globale a al-Qaeda poate fi două atacuri chirurgicale executate de SUA în Siria în octombrie 2020. Cele două raiduri au fost purtate după descoperirea mesajelor din calculatorul lui al-Rauf.

Pe 15 şi 22 octombrie 2020, drone ale armatei americane au distrus două celule al-Qaeda din Siria. Nu prea există informaţii despre primul atac, dar al doilea s-a soldat cu moartea a şapte lideri al-Qaeda, surprinşi în timpul unei întâlniri, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Deşi mulţi analişti consideră că talibanii regretă faptul că au oferi adăpost grupării teroriste aflate în spatele atacurilor din 11 septembrie 2001 din SUA, care au declanşat războiul din Afganistan, totuşi aceştia l-au promovat în 2015 pe Siraj Haqqani, un insurgent afiliat al-Qaeda, la conducerea operaţiunilor lor militare.

Un raport ONU publicat în februarie constată că „uciderea unor lideri al-Qaeda în teritoriile controlate de talibani demonstrează cât de apropiate sunt cele două grupări”. Raportul menţionează moartea lui al-Rauf, dar şi pe cea a unui alt comandant al-Qaeda, Mohammad Hanif, ucis pe 10 noiembrie 2020 în provincia Farah din Afganistan. Hanif „le preda talibanilor tehnici de fabricare a bombelor”, se arată în raport.

Documentul ONU relevă şi „alte probe ale relaţiei apropiate dintre grupări”, fiind menţionată ca exemplu cererea talibanilor ca soţia unui lider al-Qaeda ucis într-un raid în 2019 să fie inclusă într-un schimb de prizonieri cu Guvernul afgan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite